W skrócie:
Jeśli lubisz przetwory z ogórków, koniecznie wypróbuj hitowy przepis na pyszną sałatkę do słoików. Ogórki po cygańsku to wyborna przystawka, którą zrobisz bez żadnego wysiłku. Zimą możesz dodawać ją jako dodatek do obiadu. Pasuje do pieczonych mięs i kotletów, a także ziemniaków i ryżu. Możesz ją serwować także jako samodzielną przekąskę. Zrobi furorę na imprezach czy rodzinnych spotkaniach. Ogórki możesz obrać ze skórki, jeśli wolisz, ale ta sałatka smakuje świetnie również wówczas, gdy zostawisz ogórki bez obierania. W przypadku tej przystawki ważna jest wyśmienita zalewa, którą robimy z koncentratu pomidorowego, octu, cukru oraz soli kamiennej.
Ogórki po cygańsku – przepis z koncentratem pomidorowym
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: ok. 5 słoików 0,5 l
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych,
4 cebule,
2 szklanki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli kamiennej,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki oleju,
1/3 szklanki octu jabłkowego.
Jak zrobić ogórki po cygańsku?
Ogórki umyj i pokrój na plastry. Nie musisz ich obierać.
Cebulę obierz i pokrój w pióra lub kostkę.
Przełóż warzywa do miski, zasyp solą i odstaw na ok. 2 godziny.
Odlej sok z ogórków i dodaj do nich pozostałe składniki. Wymieszaj całość i odstaw jeszcze na pół godziny.
Po tym czasie przełóż sałatkę z ogórków do słoików.
Pasteryzuj słoiki ok. 10 minut, a następnie zostaw do ostygnięcia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
