W skrócie
Mamy dla ciebie przepis na babkę makową oblaną cytrynowym lukrem. To pyszny, wilgotny wypiek, który zawsze się udaje. Możesz ją udekorować także polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Polecamy użyć gotowego zmielonego maku, co znacznie oszczędzi czas. Ciasto będzie pięknie pachnieć, jeśli dodamy do niego odrobinę zapachu arakowego lub waniliowego.
Sprawdź także: Kluski z makiem na podwieczorek. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik
Przepis na babkę makową
Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
Poziom trudności: łatwy.

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 200 g zmielonego maku,
- 8 łyżek gorącej wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- zapach arakowy lub migdałowy,
- lukier cytrynowy.