W skrócie
Mamy dla ciebie przepis na babkę makową oblaną cytrynowym lukrem. To pyszny, wilgotny wypiek, który zawsze się udaje. Możesz ją udekorować także polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Polecamy użyć gotowego zmielonego maku, co znacznie oszczędzi czas. Ciasto będzie pięknie pachnieć, jeśli dodamy do niego odrobinę zapachu arakowego lub waniliowego.
Zobacz, jak zrobić babkę makową
Sprawdź także: Kluski z makiem na podwieczorek. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik
Przepis na babkę makową
Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
Poziom trudności: łatwy.

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 200 g zmielonego maku,
- 8 łyżek gorącej wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- zapach arakowy lub migdałowy,
- lukier cytrynowy.
Jak zrobić babkę makową?
- Zacznij od przygotowania maku: wsyp mak do miseczki i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym.
- Cały czas ucierając, dodawaj mak.
- Następnie dodawaj na zmianę porcje jajek i mąki.
- Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz babkę ok. 1 godz. w 170 stopniach Celsjusza.
- Wystudzone ciasto polej lukrem cytrynowym (cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny).
Kulinaria
Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wideo
Przepyszna babka makowa. Przepis na super ciasto z makiem, k...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera