Niezawodne torty na pierwszy dzień świąt. Tak zrobisz wrażenie na rodzinie. Sprawdź tradycyjne przepisy na tort makowy i orzechowy

Karolina Głogowska
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na tradycyjne torty, które można podać w święta Bożego Narodzenia
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na tradycyjne torty, które można podać w święta Bożego Narodzenia Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort, który można podać w święta? Polecam tradycyjny tort makowy, przekładamy delikatnym kawowym kremem oraz tort orzechowy z dobrze nasączonym biszkoptem. Z kolei tort Sachera zachwyca doskonałą polewą czekoladową. Niezależnie od tego, który z nich upieczesz, będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole.

W skrócie

W wielu domach, w pierwszy dzień świąt, oprócz makowca czy sernika podaje się tort. W mojej rodzinie na stole królował zazwyczaj tradycyjny tort makowy, który robiła moja babcia. Najważniejszy był krem – zrobiony według starego przepisu, z jajek i masła, z dodatkiem mocnej kawy. Ze świętami z dzieciństwa kojarzy mi się także tradycyjny tort orzechowy, z dobrze nasączonym, wilgotnym biszkoptem. We współczesnych przepisach krem do takiego tortu przygotowuje się najczęściej z masła orzechowego, ale ja zdecydowanie wolę tradycyjną wersję z prawdziwymi orzechami włoskimi. W moim przepisie krem jest nieco unowocześniony, bo powstaje na bazie mascarpone. Trzecia propozycja na świąteczny stół, to niesamowicie wykwintny i elegancki tort Sachera na bazie czekolady. Co ważne, biszkopt do tortu należy upiec dzień wcześniej. Jeśli ciasto poleży całą noc w chłodnym miejscu, będzie się je lepiej kroić.

Tradycyjny tort makowy

W tym przepisie do ciasta nie dodaje się mąki, tylko zmielone migdały i kaszę manną. Dzięki temu biszkopt zawsze się udaje. Z kolei krem powstaje w tradycyjny sposób. Dawniej nasze babcie i prababcie ucierały kremy do tortów na bazie żółtek i masła. Aby taki krem się nie zwarzył, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Skorupki jajek można wcześniej sparzyć.

Tort orzechowy

Same orzechy są chrupiące, więc doskonale współgrają z dobrze nasączonymi blatami delikatnego biszkoptu. W tym przepisie używamy prawdziwych, zmielonych orzechów, a nie masła orzechowego. Krem na bazie mascarpone jest niezwykle delikatny i aromatyczny.

Tort Sachera

To tradycyjny, austriacki wypiek, z którego słyną wiedeńskie cukiernie. Wiele z nich spiera się o to, kto wypieka najlepszy tort Sachera. Jego czekoladowe blaty są przełożone konfiturą morelową, a polewa powinna być po zastygnięciu lekko chrupiąca.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dokładne przepisy na tort makowy, orzechowy oraz Sachera znajdziesz na kolejnych slajdach naszej galerii. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni