Najlepsze torty na pierwszy dzień świąt. Dobrze nasączony biszkopt i delikatny krem. Poznaj tradycyjne przepisy na tort makowy i orzechowy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na tradycyjne torty, które można podać w święta Bożego Narodzenia
Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz przepisy na tradycyjne torty, które można podać w święta Bożego Narodzenia Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjny tort makowy przekładamy delikatnym kawowym kremem. Sekretem najlepszego tortu orzechowego jest dobrze nasączony biszkopt. Z kolei tort Sachera zachęca wykwintną polewą czekoladową. Niezależnie od tego, który z nich upieczesz, będzie się pięknie prezentował na świątecznym stole i zachwycał smakiem.

W skrócie

W wielu domach, w pierwszy dzień świąt, oprócz makowca czy sernika podaje się tort. W mojej rodzinie na stole królował zazwyczaj tradycyjny tort makowy, który robiła moja babcia. Najważniejszy był krem – zrobiony według starego przepisu, z jajek i masła, z dodatkiem mocnej kawy. Ze świętami z dzieciństwa kojarzy mi się także tradycyjny tort orzechowy, z dobrze nasączonym, wilgotnym biszkoptem. We współczesnych przepisach krem do takiego tortu przygotowuje się najczęściej z masła orzechowego, ale ja zdecydowanie wolę tradycyjną wersję z prawdziwymi orzechami włoskimi. W moim przepisie krem jest nieco unowocześniony, bo powstaje na bazie mascarpone. Trzecia propozycja na świąteczny stół, to niesamowicie wykwintny i elegancki tort Sachera na bazie czekolady. Co ważne, biszkopt do tortu należy upiec dzień wcześniej. Jeśli ciasto poleży całą noc w chłodnym miejscu, będzie się je lepiej kroić.

Tradycyjny tort makowy

W tym przepisie do ciasta nie dodaje się mąki, tylko zmielone migdały i kaszę manną. Dzięki temu biszkopt zawsze się udaje. Z kolei krem powstaje w tradycyjny sposób. Dawniej nasze babcie i prababcie ucierały kremy do tortów na bazie żółtek i masła. Aby taki krem się nie zwarzył, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Skorupki jajek można wcześniej sparzyć.

Tort orzechowy

Same orzechy są suche i chrupiące, więc doskonale współgrają z dobrze nasączonymi blatami delikatnego biszkoptu. W tym przepisie używamy prawdziwych, zmielonych orzechów, a nie masła orzechowego. Krem na bazie mascarpone jest niezwykle delikatny i aromatyczny.

Tort Sachera

To tradycyjny, austriacki wypiek, z którego słyną wiedeńskie cukiernie. Wiele z nich spiera się o to, kto wypieka najlepszy tort Sachera. Jego czekoladowe blaty są przełożone konfiturą morelową, a polewa powinna być delikatnie chrupiąca po zastygnięciu.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera