Najlepsze kotlety z kaszy gryczanej. Wszyscy się nimi zajadają. Polecamy przepis na smaczny obiad dla całej rodziny

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na pyszne i sycące kotlety z kaszy gryczanej. To idealny pomysł na łatwy do przygotowania oraz dość tani obiad bez mięsa. Możesz podać je np. surówką z młodej kapusty czy mizerią lub polać delikatnym sosem pieczarkowym. W każdej wersji smakują rewelacyjnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na kotleciki z kaszy gryczanej.

W skrócie

Obiad bez mięsa - sprawdzony przepis

Na obiad bez mięsa proponuję rewelacyjny przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Są sycące, wyraziste i łatwe do zrobienia. Doprawiam je pieczarkami, cebulką, natką pietruszki i serem feta. Pysznie smakują z porcją warzyw np. z surówką kapusty pekińskiej czy sałatką z sałaty lodowej. To dobra alternatywa dla kotletów mielonych.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

czas przygotowania: ok. 1 godzina
liczba porcji: 18 kotlecików
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 180 g sera feta,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli (nie za dużo, bo ser feta jest słony).

Do smażenia:

  • ok. 4 łyżki mąki pszennej,
  • ok. 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny.

Jak zrobić pyszne kotlety z kaszy?

  1. Ugotuj kaszę gryczaną do miękkości, ok. 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Obierz pieczarki i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrój drobno także cebulę.
  4. Na suchej patelni podsmaż pieczarki, aż większość wody odparuje.
  5. Polej całość olejem i dodaj cebulę.
  6. Podsmaż całość na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj pietruszkę.
  8. Dodaj do kaszy pieczarki z cebulą, fetę i pietruszkę.
  9. Do małej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj do masy.
  10. Dopraw całość bułką tartą i pieprzem. Możesz dodać także szczyptę soli, ale pamiętaj, że ser feta jest już słony.
  11. Wymieszaj masę i uformuj niewielkie kotleciki.
  12. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju roślinnego.
  13. Każdy kotlecik obtocz w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.
  14. Podsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsze kotlety z kaszy gryczanej. Wszyscy się nimi zajada...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Serwetki i obrusy na Twój stół!

Słodko-kwaśna sałata do obiadu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie