Spis treści
Truskawki są pyszne i zdrowe
Truskawki to dla wielu ulubione owoce lata. Można z nich przygotować konfitury, ciasta, desery, lody, a także dodać je do sałatek. Cenimy je nie tylko za smak, ale również za wartości odżywcze.
Truskawki stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych.
- Truskawki są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy – 100 g dojrzałych truskawek dostarcza ok. 70 mg tej witaminy! Warto też zaznaczyć, że dojrzałe owoce zawierają nawet 20% więcej witaminy C niż owoce dojrzewające, zatem truskawki warto jeść w pełni dojrzałe - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Truskawki są źródłem:
- witaminy C,
- witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP),
- witaminy A,
- żelaza,
- wapnia,
- fosforu,
- potasu,
- magnezu,
- manganu.