Na deser upiecz tartę ze śliwkami i bezą. Krucha, maślana – wprost rozpływająca się w ustach. Dawno nie jadłam takich pyszności

Anna Daniluk
Do popołudniowej kawy polecam zrobić apetyczną tartę na kruchym cieście ze śliwkami i bezą.
Do popołudniowej kawy polecam zrobić apetyczną tartę na kruchym cieście ze śliwkami i bezą. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Na letni deser proponuję wyjątkowe zestawienie orzeźwiającego kwaśnego smaku śliwek z lekką i kruchą bezą. Dzięki takiemu połączeniu tarta staje się prawdziwą królową letnich deserów. Zazwyczaj podaję ją na rodzinne spotkania lub jako deser na co dzień do popołudniowej kawy. Prawdziwy rarytas!

W skrócie:

Tarta na kruchym cieście ze śliwkami i bezą to idealny deser na lato. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Ten deser możesz także znać pod nazwą pleśniak ze śliwkami. W tym przypadku warto podzielić kruche ciasto na nierówne części i mniejszą zachować do zrobienia szybkiej kruszonki. Wystarczy zamrozić je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poznaj przepis na ciasto ze śliwkami, które zniknie do ostatniego okruszka.

Pyszna tarta ze śliwkami i bezą – prosty przepis na domowy obiad

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,

  • 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę,

  • 50 g cukru pudru,

  • 1 żółtko,

  • 2-3 łyżki zimnej wody.

Na nadzienie:

  • 600 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na połówki,

  • 3 łyżki cukru trzcinowego,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 łyżeczka cynamonu.

Na bezę:

  • 3 białka jaj,

  • 150 g cukru,

  • szczypta soli,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną i cukier puder.

  2. Dorzuć zimne masło i rozetrzyj je palcami, aż masa przypominać będzie kruszonkę.

  3. Dodaj żółtko i lodowatą wodę. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.

  4. Możesz także dla zaoszczędzenia czasu wszystkie składniki zagnieść w robocie kuchennym.

  5. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeniu się ciasta w trakcie pieczenia.

  6. Możesz też położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i wysypać na nim groch lub ceramiczne kulki do zapiekania.

  7. Spód do tarty ze śliwkami i bezą piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

  8. W tym czasie w misce wymieszaj śliwki bez pestek z cukrem trzcinowym, mąką ziemniaczaną i cynamonem.

  9. Możesz też użyć cukru kryształu, choć trzcinowy dodaje przyjemnego karmelowego smaku.

  10. Na lekko rumianym spodzie tarty rozłóż śliwki w jednakowych odstępach.

  11. W czystej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

  12. Powoli, w dwóch partiach, dosyp cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

  13. Na koniec dolej sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj.

  14. Ubitą bezę rozłóż na śliwkach, tworząc na wierzchu fale lub inne wzory.

  15. Piecz tartę ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut, aż beza będzie lekko złocista.

  16. Przed podaniem tartę ze śliwkami i bezą odstaw na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mam nadzieję, że ten prosty przepis umili czas spotkań ze znajomymi przy filiżance kawy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni