W skrócie:
Tarta na kruchym cieście ze śliwkami i bezą to idealny deser na lato. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych. Ten deser możesz także znać pod nazwą pleśniak ze śliwkami. W tym przypadku warto podzielić kruche ciasto na nierówne części i mniejszą zachować do zrobienia szybkiej kruszonki. Wystarczy zamrozić je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poznaj przepis na ciasto ze śliwkami, które zniknie do ostatniego okruszka.
Pyszna tarta ze śliwkami i bezą – prosty przepis na domowy obiad
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Na kruche ciasto:
200 g mąki pszennej,
100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę,
50 g cukru pudru,
1 żółtko,
2-3 łyżki zimnej wody.
Na nadzienie:
600 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na połówki,
3 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cynamonu.
Na bezę:
3 białka jaj,
150 g cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą?
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną i cukier puder.
Dorzuć zimne masło i rozetrzyj je palcami, aż masa przypominać będzie kruszonkę.
Dodaj żółtko i lodowatą wodę. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Możesz także dla zaoszczędzenia czasu wszystkie składniki zagnieść w robocie kuchennym.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeniu się ciasta w trakcie pieczenia.
Możesz też położyć na nim wycięty kawałek papieru do pieczenia i wysypać na nim groch lub ceramiczne kulki do zapiekania.
Spód do tarty ze śliwkami i bezą piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
W tym czasie w misce wymieszaj śliwki bez pestek z cukrem trzcinowym, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Możesz też użyć cukru kryształu, choć trzcinowy dodaje przyjemnego karmelowego smaku.
Na lekko rumianym spodzie tarty rozłóż śliwki w jednakowych odstępach.
W czystej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Powoli, w dwóch partiach, dosyp cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
Na koniec dolej sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj.
Ubitą bezę rozłóż na śliwkach, tworząc na wierzchu fale lub inne wzory.
Piecz tartę ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut, aż beza będzie lekko złocista.
Przed podaniem tartę ze śliwkami i bezą odstaw na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Kulinaria

Mam nadzieję, że ten prosty przepis umili czas spotkań ze znajomymi przy filiżance kawy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!