Mrożona kawa z czekoladą. Intensywna w smaku, kremowa i pobudzająca. W upały smakuje i orzeźwia doskonale

Karolina Głogowska
Kawa mrożona z czekoladą to idealny napój na upały
Kawa mrożona z czekoladą to idealny napój na upały 123rf/austler/zdjęcie ilustracyjne
Kawa mrożona z czekoladą jest bardzo intensywna w smaku, kremowa, doskonale pobudza i orzeźwia. To napój i deser w jednym, idealny na upalne dni. Wypróbuj prosty przepis i zrób ją zamiast zwykłej kawy. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje.

W skrócie:

Marzysz o napoju, który orzeźwia, pobudza, chłodzi i świetnie smakuje? Wypróbuj pyszną kawę mrożoną z czekoladą. Jest banalnie prosta do zrobienia, a smakuje i działa wspaniale. W upalny dzień jest doskonała. Jest intensywna w smaku, kremowa, zimna i przyjemnie spieniona. Najważniejsze jest to, aby użyć mocnego espresso oraz mocno spienić napój. Można to zrobić w shakerze lub innym zamykanym naczyniu. Pamiętaj także, aby mleko oraz espresso przestudzić przed połączeniem składników. Mrożoną kawę z czekoladą możesz udekorować bitą śmietaną.

Kawa mrożona z czekoladą

Czas przygotowania: 5 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100 ml przestudzonego espresso,

  • 100 ml mleka,

  • 50 czekolady deserowej,

  • cukier,

  • kruszony lód.

Jak zrobić kawę mrożoną z czekoladą?

  1. Do rondelka wlałam mleko, podgrzałam i dodałam połamaną czekoladę. Wymieszałam aż składniki się połączyły i zostawiłam do ostudzenia.

  2. Espresso, wodę i cukier umieściłam w shakerze. Jeśli nie posiadasz shakera, możesz użyć zamykanego kubka lub nawet słoika.

  3. Dodałam także przestudzoną czekoladę z mlekiem.

  4. Energicznie potrząsałam shakerem. Kawa powinna się spienić.

  5. W wysokich szklankach umieściłam kruszony lód. Do szklanek z lodem wlałam schłodzoną kawę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni