Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami. Dodaj szczyptę mielonego kminku i zobacz efekt

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kulebiak można pokroić na mniejsze porcje lub finezyjnie naciąć. Najważniejsze jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów.
Domowy kulebiak można pokroić na mniejsze porcje lub finezyjnie naciąć. Najważniejsze jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów. Getty Images/Ekaterina Kubatina | kubatina.com/zdjęcie ilustracyjne
Kulebiak to tradycyjne danie, które można znaleźć na wigilijnym stole. Szczególnie w rejonach wschodniej Polski. Świąteczny kulebiak ma nadzienie podobne do pierogów z kapustą i grzybami. Wypróbujcie przepis na domowy kulebiak, jeżeli nie przepadacie za lepieniem pierogów.

W skrócie

Kulebiak to duży pieróg przygotowywany z ciasta drożdżowego. Najpopularniejszym farszem jest mieszanka kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Jednak można spotkać kulebiaki z kaszą gryczaną, z mięsem rosołu lub nadzieniem warzywnym. Kulebiak z kapustą i grzybami to świetna przekąska do barszczu czerwonego w trakcie kolacji wigilijnej, Bożego Narodzenia lub sylwestra.

Kulebiak – przepis na wigilijne danie

Liczba porcji: 1 kulebiak dla około 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 2, 5 godziny.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 5 g soli,
  • 2 jajka,
  • 40 g masła.

Nadzienie:

  • 30 g suszonych grzybów,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 20 ml oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 g mielonego kminku,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 g soli do smaku.

Do posmarowania kulebiaka:

  • 1 jajko

Jak zrobić wigilijny kulebiak?

Przygotowanie:

  1. Drożdże należy zasypać cukrem i mieszać aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich około 100 ml ciepłego mleka 20 g mąki.
  2. Rozczyn drożdżowy należy odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podwojenia objętości.
  3. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać rozczyn i dolać pozostałe mleko.
  4. Do powstałej masy należy dodać jajka i całość wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  5. Do uzyskanego ciasta, trzeba dodać miękkie masło i całość należy wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto drożdżowe będzie elastyczne.
  6. Na koniec trzeba je uformować i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  7. Następnie suszone grzyby należy umieścić w garnku i zalać 200 ml gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej kiszonej kapusty i zagotowanie z grzybami. Od czasu do czasu należy ją mieszać.
  9. Nadzienie do kulebiaka należy przykryć i gotować przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie należy gotować go przez 15 minut bez przykrycia na małym ogniu.
  10. Do kapusty kiszonej z grzybami trzeba dodać mielony kminek i suszony majeranek. Należy wyjąć ziele angielskie i liść laurowy.
  11. Następnie trzeba obrać, umyć i pokroić w kostkę cebulę. Należy ją smażyć na rozgrzanej patelni z olejem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  12. Do cebuli należy dodać kapustę z grzybami i smażyć przez 3 minuty. Gotowe nadzienie należy odstawić do wystudzenia.
  13. Ciasto drożdżowe należy docisnąć, aby lekko odgazować i rozwałkować, aby uzyskać kształt prostokąta.
  14. Następnie należy rozłożyć nadzienie, pozostawiając około 2 cm marginesu ciasta.
  15. Kulebiak trzeba zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  16. Wierzch kulebiaka trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Kulebiak należy zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  17. Kulebiaka należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza w piekarniku bez termoobiegu.

Składniki na kulebiaka z kapusta i grzybami można podzielić i dzięki temu mieć dwa mniejsze wypieki. To ciasto świetnie się nadaje do zrobienia nadziewanych bułeczek, które można podzielić wśród zaproszonych gości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni