W skrócie
Kulebiak to duży pieróg przygotowywany z ciasta drożdżowego. Najpopularniejszym farszem jest mieszanka kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Jednak można spotkać kulebiaki z kaszą gryczaną, z mięsem rosołu lub nadzieniem warzywnym. Kulebiak z kapustą i grzybami to świetna przekąska do barszczu czerwonego w trakcie kolacji wigilijnej, Bożego Narodzenia lub sylwestra.
Kulebiak – przepis na wigilijne danie
Liczba porcji: 1 kulebiak dla około 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 2, 5 godziny.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 5 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 5 g soli,
- 2 jajka,
- 40 g masła.
Nadzienie:
- 30 g suszonych grzybów,
- 200 ml gorącej wody,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 20 ml oleju,
- 1/2 cebuli,
- 3 g mielonego kminku,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 ziela angielskie,
- 5 g suszonego majeranku,
- 1 liść laurowy,
- 3 g soli do smaku.
Do posmarowania kulebiaka:
- 1 jajko
Jak zrobić wigilijny kulebiak?
Przygotowanie:
- Drożdże należy zasypać cukrem i mieszać aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich około 100 ml ciepłego mleka 20 g mąki.
- Rozczyn drożdżowy należy odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podwojenia objętości.
- Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać rozczyn i dolać pozostałe mleko.
- Do powstałej masy należy dodać jajka i całość wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Do uzyskanego ciasta, trzeba dodać miękkie masło i całość należy wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto drożdżowe będzie elastyczne.
- Na koniec trzeba je uformować i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Następnie suszone grzyby należy umieścić w garnku i zalać 200 ml gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej kiszonej kapusty i zagotowanie z grzybami. Od czasu do czasu należy ją mieszać.
- Nadzienie do kulebiaka należy przykryć i gotować przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie należy gotować go przez 15 minut bez przykrycia na małym ogniu.
- Do kapusty kiszonej z grzybami trzeba dodać mielony kminek i suszony majeranek. Należy wyjąć ziele angielskie i liść laurowy.
- Następnie trzeba obrać, umyć i pokroić w kostkę cebulę. Należy ją smażyć na rozgrzanej patelni z olejem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Do cebuli należy dodać kapustę z grzybami i smażyć przez 3 minuty. Gotowe nadzienie należy odstawić do wystudzenia.
- Ciasto drożdżowe należy docisnąć, aby lekko odgazować i rozwałkować, aby uzyskać kształt prostokąta.
- Następnie należy rozłożyć nadzienie, pozostawiając około 2 cm marginesu ciasta.
- Kulebiak trzeba zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
- Wierzch kulebiaka trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Kulebiak należy zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kulebiaka należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza w piekarniku bez termoobiegu.
Składniki na kulebiaka z kapusta i grzybami można podzielić i dzięki temu mieć dwa mniejsze wypieki. To ciasto świetnie się nadaje do zrobienia nadziewanych bułeczek, które można podzielić wśród zaproszonych gości.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?