Kulebiak na Boże Narodzenie. Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami. Dodaj szczyptę mielonego kminku i zobacz efekt

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kulebiak można pokroić na mniejsze porcje lub finezyjnie naciąć. Najważniejsze jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów.
Domowy kulebiak można pokroić na mniejsze porcje lub finezyjnie naciąć. Najważniejsze jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów. Getty Images/Ekaterina Kubatina | kubatina.com/zdjęcie ilustracyjne
Kulebiak to tradycyjne danie, które można znaleźć na wigilijnym stole. Szczególnie w rejonach wschodniej Polski. Świąteczny kulebiak ma nadzienie podobne do pierogów z kapustą i grzybami. Wypróbujcie przepis na domowy kulebiak, jeżeli nie przepadacie za lepieniem pierogów.

W skrócie

Kulebiak to duży pieróg przygotowywany z ciasta drożdżowego. Najpopularniejszym farszem jest mieszanka kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Jednak można spotkać kulebiaki z kaszą gryczaną, z mięsem rosołu lub nadzieniem warzywnym. Kulebiak z kapustą i grzybami to świetna przekąska do barszczu czerwonego w trakcie kolacji wigilijnej, Bożego Narodzenia lub sylwestra.

Kulebiak – przepis na wigilijne danie

Liczba porcji: 1 kulebiak dla około 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 2, 5 godziny.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 5 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 5 g soli,
  • 2 jajka,
  • 40 g masła.

Nadzienie:

  • 30 g suszonych grzybów,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 20 ml oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 g mielonego kminku,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 g soli do smaku.

Do posmarowania kulebiaka:

  • 1 jajko

Jak zrobić wigilijny kulebiak?

Przygotowanie:

  1. Drożdże należy zasypać cukrem i mieszać aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich około 100 ml ciepłego mleka 20 g mąki.
  2. Rozczyn drożdżowy należy odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podwojenia objętości.
  3. Do dużej miski należy przesiać pozostałą mąkę, dodać rozczyn i dolać pozostałe mleko.
  4. Do powstałej masy należy dodać jajka i całość wymieszać ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
  5. Do uzyskanego ciasta, trzeba dodać miękkie masło i całość należy wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto drożdżowe będzie elastyczne.
  6. Na koniec trzeba je uformować i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  7. Następnie suszone grzyby należy umieścić w garnku i zalać 200 ml gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej kiszonej kapusty i zagotowanie z grzybami. Od czasu do czasu należy ją mieszać.
  9. Nadzienie do kulebiaka należy przykryć i gotować przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie należy gotować go przez 15 minut bez przykrycia na małym ogniu.
  10. Do kapusty kiszonej z grzybami trzeba dodać mielony kminek i suszony majeranek. Należy wyjąć ziele angielskie i liść laurowy.
  11. Następnie trzeba obrać, umyć i pokroić w kostkę cebulę. Należy ją smażyć na rozgrzanej patelni z olejem przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  12. Do cebuli należy dodać kapustę z grzybami i smażyć przez 3 minuty. Gotowe nadzienie należy odstawić do wystudzenia.
  13. Ciasto drożdżowe należy docisnąć, aby lekko odgazować i rozwałkować, aby uzyskać kształt prostokąta.
  14. Następnie należy rozłożyć nadzienie, pozostawiając około 2 cm marginesu ciasta.
  15. Kulebiak trzeba zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
  16. Wierzch kulebiaka trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Kulebiak należy zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  17. Kulebiaka należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza w piekarniku bez termoobiegu.

Składniki na kulebiaka z kapusta i grzybami można podzielić i dzięki temu mieć dwa mniejsze wypieki. To ciasto świetnie się nadaje do zrobienia nadziewanych bułeczek, które można podzielić wśród zaproszonych gości.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie