Kremowy i bajecznie pyszny sernik gotowany. Znakomite ciasto bez pieczenia. Zdradzamy sposób, by spód z herbatników był jeszcze lepszy

Karolina Głogowska
Sernik gotowany to prosty przepis na bajecznie pyszne ciasto
Sernik gotowany to prosty przepis na bajecznie pyszne ciasto Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Niezwykle kremowy sernik gotowany to ciasto, którego nie trzeba piec. Nie musimy się martwić, że nie wyrośnie albo zrobi się z niego zakalec. Sernik gotowany to ciasto bez pieczenia, które zawsze wychodzi idealnie. Wypróbuj nasz przepis do popołudniowej herbaty albo z okazji rodzinnego spotkania. Ten sernik znakomicie sprawdzi się również na Wielkanoc.

W skrócie

Nie wszyscy czują się na siłach, by upiec sernik. Przygotowanie takiego ciasta może się wydawać dużym wyzwaniem. Dla takich osób oraz dla tych, którzy chcieliby wypróbować nowy przepis, mam dzisiaj propozycję sernika gotowanego. Jest to wyśmienite ciasto bez pieczenia, które na pewno wam zasmakuje. Wystarczy połączyć kilka składników i wstawić całość do lodówki, by masa stężała. Zapytacie, co z gotowaniem? Tak naprawdę nie ma go za wiele. Chodzi po prostu o to, by nieco podgrzać masę serową z budyniową. Wszystko jest bardzo proste do zrobienia. W internecie znajdziesz różne przepisy na sernik gotowany z wykorzystaniem herbatników. Proponuję nieco inny sposób: zamiast układać całe ciastka, pokrusz je i pozwól, by połączyły się z masą. Dzięki temu zmiękną i będą smakować jeszcze lepiej.

Sernik gotowany – kremowe ciasto bez pieczenia

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: duża blacha
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 200 g herbatników.

Na polewę czekoladową:

  • 5 łyżek kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek mleka,
  • 100 g masła.

Polecam także: Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci

Jak zrobić sernik gotowany na herbatnikach?

  1. W garnku z grubym dnem rozpuściłam masło, dodałam do niego cukier i wymieszałam.
  2. Zdjęłam garnek z ognia i dodałam do masła masę sernikową oraz jajka. Ponownie wymieszałam.
  3. W rondelku podgrzałam lekko mleko, powinno być ciepłe. Zdjęłam z ognia, dodałam budyń i wymieszałam.
  4. Masę budyniową dodałam do sernikowej i wymieszałam.
  5. Podgrzałam całość na małym ogniu, aż masa zgęstniała. Zdjęłam garnek z ognia.
  6. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam połowę rozkruszonych herbatników.
  7. Na herbatniki wylałam masę serowo-budyniową. Pokryłam ją drugą połową herbatników. Włożyłam sernik do lodówki na 3 godziny.
  8. Przygotowałam polewę czekoladową. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mleko, kakao i cukier. Wymieszałam na gładką polewę i zostawiłam do ostudzenia.
  9. Kiedy polewa wystygła, polałam nią sernik i włożyłam z powrotem do lodówki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni