Kotlety z kaszy gryczanej. Przepis na pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie z surówką lub sosem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak przygotować pyszne i sycące kotleciki z kaszy gryczanej. Kliknij w zdjęcie.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak przygotować pyszne i sycące kotleciki z kaszy gryczanej. Kliknij w zdjęcie. Katarzyna Puczyńska
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej to pomysł na sycące i proste do przygotowania danie, które nie nadwyręży twojego portfela. Możesz podać je na obiad z np. surówką z kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej, ewentualnie polać sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smakują lepiej od kotletów mielonych. Przekonaj się i wypróbuj przepis na kotleciki z kaszy gryczanej.

W skrócie

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Warto sięgnąć po zdrową i pyszną kaszę gryczaną. Proponuję rewelacyjny przepis na sycące kotlety z kaszy gryczanej. Są aromatyczne, doprawione pieczarkami, cebulką, natką pietruszki i serem feta. Smakują pysznie z porcją sałatki np. z kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej. To dobra alternatywa dla kotletów mielonych lub zapiekanki z kaszy gryczanej.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 18 kotlecików
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 180 g sera feta,,
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli (nie za dużo, bo ser feta jest słony).

Do smażenia:

  • ok. 4 łyżki mąki pszennej,
  • ok. 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny.

Zobacz także: Obiad bez mięsa. Przepis na warzywny sos do makaronu. Pyszne danie dla całej rodziny

Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej?

  1. Ugotuj kaszę gryczaną do miękkości, ok. 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Obierz pieczarki i pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrój drobno także cebulę.
  4. Na suchej patelni podsmaż pieczarki, aż większość wody odparuje.
  5. Polej całość olejem i dodaj cebulę.
  6. Podsmaż całość na złoty kolor. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj pietruszkę.
  8. Dodaj do kaszy pieczarki z cebulą, fetę i pietruszkę.
  9. Do małej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj do masy.
  10. Dopraw całość bułką tartą i pieprzem. Możesz dodać także szczyptę soli, ale pamiętaj, że ser feta jest już słony.
  11. Wymieszaj masę i uformuj niewielkie kotleciki.
  12. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju roślinnego.
  13. Każdy kotlecik obtocz w mące pszennej, a następnie w jajku i bułce tartej.
  14. Podsmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Te rewelacyjne kotlety bez mięsa posmakują całej rodzinie. Zobacz, jak przygotować pyszne i sycące kotleciki z kaszy gryczanej. Kliknij w zdjęcie.

Kotlety z kaszy gryczanej. Przepis na pyszny i tani obiad dl...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie