Spis treści
Dobra kuchnia to nie tylko jedzenie, a prawdziwa przyjemność dla zmysłów. Kopytka z sosem pieczarkowym łączą prostotę i bogactwo smaków. Doskonale sprawdzą się jako danie główne. Co więcej, można je urozmaicić dodatkami już na etapie przygotowywania ciasta na kopytka, a na talerzu pysznymi i zdrowymi surówkami.
Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4.
Stopień trudności: łatwy
Czytaj też: Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach
Składniki na kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki na kopytka:
- 1 kilogram ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka soli.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 500 gramów pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 śmietankowy serek topiony,
- łyżka oliwy,
- 250 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić kopytka z sosem pieczarkowym?
- Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki o podobnej wielkości i ugotuj w osolonej wodzie.
- Ziemniaki odcedź i odparuj. Dokładnie rozgnieć.
- Po całkowitym wystudzeniu ziemniaków dodaj do nich jajka, mąkę i sól. Zagnieć ciasto.
- Podsyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Zagniataj, aż powstanie gładka masa, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodaj mąki.
- Podziel ciasto na kilka mniejszych części. Z każdej z nich formuj wałek i odcinaj nożem kopytka.
- Zagotuj w garnku wodę, osól ją.
- Kopytka gotuj partiami. Po wypłynięciu na wierzch gotuj na małym ogniu przez około minutę.
- Kopytka wykładaj na półmisek. Aby się nie posklejały możesz posmarować je odrobiną masła. Nieco inny, ale równie pyszny przepis na kopytka podała również Katarzyna Puczyńska na Stronie Kuchni.
- Teraz czas na przygotowanie sosu pieczarkowego. Jak zrobić sos z pieczarek do kopytek?
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Oliwę rozgrzej na patelni, zeszklij pokrojone cebule.
- Dodaj pieczarki i podsmażaj. Nie przykrywaj patelni.
- Gdy pieczarki będą już rumiane, dodaj do nich kostkę serka topionego w mniejszych kawałkach. Poczekaj, aż się roztopi. Taki dodatek nieco zagęści sos i sprawi, że będzie on bardziej kremowy.
- Dodaj śmietankę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż sos się zagotuje. Sos pieczarkowy z natką pietruszki również jest wyśmienity!
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, a nie chcesz używać mąki, by go zagęścić, gotuj go na małym ogniu przez kilkanaście minut, aż część wody odparuje.
- Wyłóż na talerz kopytka i polej je sosem. Danie gotowe.
Co do kopytek z sosem pieczarkowym?
Kopytka z sosem pieczarkowym są pyszne w swojej prostocie, choć można je nieco urozmaicić. Na etapie przygotowywania warto dodać do nich natkę pietruszki lub zblendowany szpinak.
Jaka surówka pasuje do kopytek z sosem pieczarkowym? Dobrze z tym daniem będą komponować się tarte buraczki, surówki ze świeżych warzyw, ale też z kiszonek, jak surówka z kiszonej kapusty.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?