Spis treści
Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz są proste w wykonaniu, tanie i idealne na chłodne, jesienne dni. Do wykonania farszu potrzebne są przede wszystkim biała kapusta i cebula, a ciasto na pierogi wykonuje się w tradycyjny sposób. Takie połączenie nie może się nie udać!
Pierogi ze słodkiej kapusty – przepis Ewy Wachowicz
Liczba porcji: ok. 5 - 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny 30 minut
Stopień trudności: średni
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 0,5 kilograma mąki,
- 100 mililitrów ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy.
Farsz:
- 1/4 główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 5 łyżek masła klarowanego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz.
Dodatkowo:
- cebula zrumieniona na maśle
Jak zrobić pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz?
- Mąkę należy przesiać na stolnicę i dodać wrzątek, mieszać nożem.
- Wbić jajko i dolać oliwę. Posiekać nożem i dobrze wyrobić.
- Przykryć ciasto miską i odstawić.
- Kapustę posztakować, a następnie obgotować. Wystudzić ją i odcedzić.
- Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na maśle. Dodać do niej kapustę. Smażyć i doprawić.
- Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować. Wycinać szklanką krążki.
- Na kawałki ciasta nakładać farsz i sklejać.
- Pierogi gotować partiami w posolonym wrzątku.
- Po wypłynięciu pierogów, gotować je jeszcze przez około minutę.
- Pierogi przekładać do miski z zimną wodą i odcedzać.
- Przekładać na półmisek i polać zrumienioną cebulą.
Ewa Wachowicz od lat związana jest z gotowaniem
Kariera Ewy Wachowicz rozpoczęła się od wyborów miss. Wygrała konkurs na Miss Małopolski, a w 1992 roku Miss Polonia. W konkursie Miss World otrzymała tytuł III wicemiss świata.
Wachowicz otrzymała propozycję sekretarza prasowego rządu Waldemara Pawlaka, którą przyjęła.
Pracowała niemal 24 godziny na dobę i udowodniła, że do polityki informacyjnej rządu wnosi nie tylko nienaganną figurę (podczas pracy za biurkiem przytyła zresztą 5 kilogramów...) i szeroki uśmiech, ale także zupełnie nową jakość – media w końcu zauważyły, że nie jest tylko „mikrofonem na długich nogach”. Z URM-em rozstała się wraz z dymisją gabinetu – podaje strona ewawachowicz.pl.
Młoda miss otrzymała pracę jako spikerka w stacji Polsat i prowadziła program „100 procent dla stu”. Kolejno założyła własną firmę Promiss, zostając tym samym producentką telewizyjną. To właśnie ona wyprodukowała „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Przez dwa lata prowadziła program o przygotowywaniu deserów „Domowa kawiarenka”. Jest producentką i prowadzącą program „Ewa gotuje”, gdzie dzieli się przepisami, tłumacząc jak wykonać różnorodne dania.
Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?