Pierożki z gyrosem to imprezowy hit. Idealne na ostatki i rodzinne spotkania. Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Pyszne pierożki z gyrosem to szybkie danie na kolację albo na imprezę
Pyszne pierożki z gyrosem to szybkie danie na kolację albo na imprezę Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczne, delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw to farsz, którym nadziewamy pierożki à la gyros. Ich przygotowanie zajmuje pół godziny, a w efekcie mamy pyszną przekąskę na imprezę, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Pierożki z gyrosem są wyśmienite na ciepło i na zimno, a najlepiej smakują z sosem tzatziki.

W skrócie

Sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych przekąsek na imprezę. Dziś chciałabym zaproponować ci równie smaczną alternatywę, czyli pierożki z gyrosem. To idealny finger food, więc goście nie będą potrzebować talerzyka i sztućców. Drożdżowe ciasto z farszem smażymy na głębokim tłuszczu, więc później można jeść je palcami. Nadzienie składa się z podsmażonego kurczaka i warzyw, które najczęściej dodaje się do gyrosu. Pierożki są doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakują z samodzielnie przygotowanym sosem tzatziki, który posłuży jako dip.

Pierożki z gyrosem – wyśmienita przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 40 pierożków
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła.

Na farsz à la gyros:

  • pierś z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • kilkanaście pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • przyprawa gyros,
  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia.

Polecam także: Pyszne, proste i sycące. 9 pomysłów na szybkie obiady bez mięsa

Jak przygotować pierożki à la gyros?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto na pierogi. Mleko podgrzałam, dodałam do niego drożdże, a następnie mąkę, żółtka, masło i szczyptę soli. Zagniotłam i odstawiłam na pół godziny.
  2. W tym czasie zabrałam się za farsz. Pierś z kurczaka oczyściłam, pokroiłam i krótko zblendowałam, aby powstały małe kawałeczki. Możesz także posiekać pierś ostrym nożem.
  3. Poszatkowałam kapustę pekińską, pieczarki, cebulę i czerwoną paprykę.
  4. Mięso i warzywa podsmażyłam na patelni, doprawiłam solą i przyprawą do gyrosa.
  5. Rozwałkowałam ciasto i wykroiłam z niego okręgi za pomocą szklanki.
  6. Nadziałam pierogi farszem i zakleiłam brzegi.
  7. Pierogi z gyrosem smażyłam na głębokim tłuszczu. Następnie odłożyłam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął tłuszcz.
  8. Pierogi à la gyros najlepiej podawać z sosem tzatziki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni