Jak zrobić najlepszy krem z mascarpone? Wystarczy zastosować prosty trik. Przepis na puszysty i pyszny krem do tortu z mascarpone

Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sezon na torty w pełni, a więc warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na kremy do tortów. Dziś proponuję ci puszysty i pyszny krem z mascarpone. Sama sprawdziłam przepis, który zawsze się udaje. Dodaję do mascarpone bitą śmietanę i ubijam. Stosuję też jeden trik, dzięki któremu krem do tortu wychodzi idealnie puszysty. Przekonaj się i wypróbuj sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone.

W skrócie:

Idealny krem do tortu – sprawdzony trik

Zastanawiasz się czym przełożyć ciasto lub ozdobić tort? Polecam sprawdzony przepis na krem z serka mascarpone. By był idealnie puszysty i smaczny wystarczy zastosować banalnie prosty trik – zamiast zmiksować ser ze śmietanką, najpierw dobrze ubij schłodzoną kremówkę z cukrem i dopiero delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wiele osób skraca sobie pracę i miksuje na raz oba składniki, taki krem nie uzyska odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem z mascarpone możesz wykorzystać np. do ciasta leśny mech, malinowa chmurka czy ozdobić nim czekoladowe babeczki. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na krem z mascarpone i śmietanki.

Przepis na krem z serka mascarpone

czas przygotowania: ok. 10 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietanki kremówki 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak zrobić łatwy krem do tortu z serka mascarpone?

  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone, więc najpierw włożyłam je do lodówki. Śmietankę możesz schłodzić przez 30 minut w zamrażarce.
  2. Zmiksowałam śmietankę z cukrem i wanilią.
  3. Gdy śmietanka dobrze się ubiła, to nie przerywając ucierania, dodałam po łyżce serka mascarpone.
  4. Miksowałam jeszcze tylko minutę. Gotowe.
  5. Możesz schłodzić krem w lodówce lub od razu udekorować nim ciasto czy deser.

Krem do tortu w trzech smakach

Pyszny krem z serka mascarpone możesz w bardzo łatwy sposób urozmaicić różnymi dodatkami. Polecam trzy smaki, które moim zdaniem idealnie sprawdzą się do ciast i deserów:

  • krem czekoladowy – wystarczy dodać do śmietanki i serka mascarpone kakao lub drobno startą czekoladę,
  • krem owocowy – ulubione owoce np. truskawki zmiksuj blenderem i wymieszaj z serkiem i ubitą śmietanką,
  • krem orzechowy – orzechy np. laskowe podpraż na patelni, a następnie drobno posiekaj lub zmiel, dodaj do kremu.

Jeśli zależy ci na bardziej gęstym kremie np. do dekoracji muffinek, to dodaj 500 g sera mascarpone i 500 g śmietanki. Do przełożenia ciasta lub deserów lepiej sprawdzi się proporcja podana w przepisie, czyli 250 g sera i 500 g śmietanki.

Krem z serka mascarpone możesz dodać także do popularnego deseru tiramisu.

Krem z mascarpone jest bardzo łatwy do zrobienia. Zobacz, jak sprawić by był wyjątkowo puszysty i gładki. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić najlepszy krem z mascarpone? Wystarczy zastosować...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni