Jak zrobić ketchup z cukinii? Oto najlepszy przepis na domowe przetwory z cukinii. Nie ma lepszego sosu do dań i przekąsek. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Ketchup z cukinii to świetny pomysł na domowe przetwory. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smak wyśmienity. Można podać go do kanapek, przekąsek, a także posmarować nim pizzę czy zjeść jako sos do makaronu. Polecam niezawodny przepis na ten przysmak. Warto zrobić od razu podwójną porcję na zimę. W mroźne dni będzie nas cieszyć pięknym zapachem letnich warzyw. Przekonaj się, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na domowy ketchup z cukinii.

W skrócie:

Domowe przetwory z cukinii

Latem warto poświęcić nieco czasu, by przygotować pyszne przetwory z sezonowych warzyw. Szczególnie polecam przepis na ketchup z cukinii. To wyśmienity dodatek i baza do wielu potraw. Sprawdzi się do frytek, dań z grilla czy po prostu na kanapkę. Wystarczy ugotować warzywa, doprawić i jeszcze ciepłe przelać do słoiczków. Jeśli chcesz przechować ketchup z cukinii na zimę, to zapasteryzuj go, gotując w garnku lub podgrzewając w piekarniku.

Ketchup w słikach
Przełóż gorący ketchup do czystych, wyparzonych słoiczków. Z podanej porcji składników uzyskałam 4 średniej wielkości słoiczki. Katarzyna Puczyńska

Przepis na ketchup z cukinii

czas przygotowania: ok. 3 godziny
porcja na: 4 słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii (ok. 4 duże cukinie),
  • 3 cebule,
  • 120 ml octu,
  • 120 g cukru,
  • 500 g koncentratu pomidorowego lub przecieru pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?

  1. Cukinie umyj i obierz.
  2. Zetrzyj cukinię na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. Cebule obierz i drobno posiekaj.
  4. Włóż cukinię i cebulę do garnka i posyp solą. Wymieszaj.
  5. Odstaw garnek z cukinią i cebulą na godzinę.
  6. Wstaw garnek na mały ogień, dodaj cukier i wymieszaj.
  7. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut.
  8. Wlej ocet, wysp przyprawy i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj 10 minut.
  9. Zmiksuj całość blenderem na gładki sos.
  10. Gotuj bez przykrycia, na małym ogniu, przez około 10 minut.
  11. Gorący ketchup przełóż do wyparzonych słoiczków.
  12. Zakręć słoiczki i odkręć, by stały na pokrywce.
  13. Zostaw do wystudzenia.
Ketchup z cukinii to prawdziwy hit! Zobacz, jak łatwo możesz go zrobić. Kliknij galerie i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić ketchup z cukinii? Oto najlepszy przepis na domow...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni