Jak zrobić cienkie naleśniki? Poznaj idealny przepis na ciasto naleśnikowe. Podawaj je nie tylko z dżemem lub serem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatne i domowe naleśniki to proste danie do podania na słodko i na słono.
Delikatne i domowe naleśniki to proste danie do podania na słodko i na słono. Anna Daniluk
Warto znać podstawowy przepis na ciasto do naleśników, a to już połowa sukcesu. To jedno z ulubionych dań na śniadanie, obiad czy podwieczorek, szczególnie dla dzieci. Można przygotować je na słodko lub na wytrawnie. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne naleśniki i z czym je podawać. Odpowiedź jest prosta – z tym, co najbardziej lubisz.

W skrócie

Naleśniki, czyli placki smażone na rozgrzanej patelni znane są na całym świecie. W kalendarzu świąt nietypowych Dzień Naleśnika przypada 2 lutego. Uważa się, że pierwsza wersja tej popularnej potrawy pochodziła z Azji i wykonywana była z mąki ryżowej. Mogła przypominać współczesne sajgonki. Jednak Włosi podkreślają, że we włoskiej Florencji od XVI wieku podawano placki pszenne przypominające współczesne naleśniki. Były polewane miodem i sokiem z pomarańczy. Przepis i sposób podania miał być natomiast wprowadzony przez Katarzynę Medyceńską po poślubieniu króla Francji.

Jak zrobić naleśniki? Kliknij przycisk, aby zobaczyć porady dotyczące naleśników:

Podstawowy przepis na ciasto na naleśniki

Liczba porcji: na około 12 naleśników.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej typ 400 – 500,
  • 2 jajka,
  • 75 ml mleka,
  • 75 ml wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • Do smażenia: łyżka masła klarowanego lub oleju.

Jak zrobić naleśniki?

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną należy wymieszać z mlekiem i wodą gazowaną.
  2. Następnie należy dodać jajka.
  3. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
  4. Dodać olej i szczyptę soli.
  5. Ciasto naleśnikowe ma być rzadkie i gładkie. Jeśli ciasto będzie nadal gęste, to można dolać łyżkę płynu.
  6. Ciasto na naleśniki należy odstawić przynajmniej na 15 minut.
  7. Naleśniki trzeba smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem klarowanym lub olejem na średnim ogniu z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Poznaj przepis na naleśniki z jabłkami:

Rodzaje naleśników

Obecnie za najbardziej rozpoznawalne naleśniki uważa się francuskie crêpe. W Paryżu można kupić je na każdym rogu, wprost z budki. Można zjeść je:

  • posypane cukrem pudrem,
  • z sokiem z cytryny,
  • z konfiturą,
  • z bitą śmietaną i owocami,
  • z polewą czekoladową lub kajmakiem.

Popularne są crêpes Suzette, które podaje się z sokiem wyciśniętym ze świeżej pomarańczy wymieszanym z likierem pomarańczowym. Czasem zastępuje się je brandy. Naleśniki są podpalane, alkohol wyparowuje i jednocześnie przyspiesza karmelizację cukru. W Polsce naleśniki najczęściej serwowane są na słodko z serem, dżemem, nadzieniem z białego maku, domową konfiturą, masłem migdałowym lub sezonowymi owocami. Najczęściej podawane są z truskawkami, malinami lub jagodami.

Drugim rodzajem francuskich naleśników jest galettes przygotowywane na bazie mąki gryczanej. Placki faszerowane są wytrawnym nadzieniem. Zamiast mleka czasem dodaje się do ciasta piwo. Ulubione dodatki do naleśników na słono to:

  • żółty ser,
  • wędlina,
  • parówki,
  • gotowane lub pieczone mięso,
  • wędzony łosoś z serkiem twarogowym i szczypiorkiem,
  • grillowane warzywa,
  • smażone grzyby,
  • sadzone jajka z pomidorami koktajlowymi,
  • pesto czerwone,
  • świeże liście szpinaku.

Amerykańskie naleśniki, czyli pancakes

Dużą popularnością na świecie cieszą się również pancakes, czyli puszyste naleśniki amerykańskie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jedynie 20 minut. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, a następnie szybko usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, a nawet podsmażonym boczkiem.

Sposób przygotowania naleśników

Do naleśników na słodko często dodaje się cukier lub cukier trzcinowy, aby szybciej się skarmelizowały. Można też go pominąć, gdyż skrobia będzie pochodziła z mąki. Warto odstawić ciasto po wymieszaniu przynajmniej na 15 minut, aby składniki mogły się połączyć, a gluten rozwinąć. Do ciasta w wersji wegańskiej można dodać olej, a jajka pominąć na rzecz szczypty kurkumy i napęczniałego siemienia lnianego. W wersji tradycyjnej wyjątkowego smaku dodaje rozpuszczone, klarowane masło. Gotowe ciasto należy smażyć na patelni do naleśników. Powłoki ceramiczne lub teflonowe szybko i równomiernie przewodzą ciepło. Dzięki temu naleśniki smażą się szybko i łatwo zyskują pożądany kolor.

Dobre ciasto to klucz do sukcesu nie tylko w przyrządzaniu naleśników. Sprawdź także nasz przepis na ciasto na pizzę.

Zobacz inne tematy kulinarne na Stronie Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.