Jak wybrać najzdrowsze lody? Jakie składniki lodów są szkodliwe? Podpowiedzi od Katarzyny Bosackiej i dietetyczki Marty Adamiuk

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Najlepsze lody to te mające krótki skład. Marta Adamiuk, psychodietetyczka opowiada produktach użytych w produkcji lodów.
Najlepsze lody to te mające krótki skład. Marta Adamiuk, psychodietetyczka opowiada produktach użytych w produkcji lodów. Tola Piotrowska/Paweł Lacheta/PolskaPress/Express Ilustrowany/Piotr Krzyżanowski/Polska Press Grupa
Robi się coraz cieplej i sezon na lody się rozkręca. Już wkrótce będzie można cieszyć się smakiem ulubionej porcji kremowych słodkości w czasie upałów. Katarzyna Bosacka, znana promotorka rozsądnych zakupów, prowadząca program „MądrzeJemy” pokazała, czego wystrzegać się na sklepowych półkach wśród lodów waniliowych. Zapytaliśmy też Martę Adamiuk, psychodietetyczkę, jak wybierać dobre lody i jakie dodatki są dla nas niezdrowe.

W skrócie

Najlepszy skład lodów

Katarzyna Bosacka nie pierwszy raz prześwietla etykiety produktów spożywczych dostępnych w sklepach i wskazuje, które powinny cieszyć się szczególną uwagą. Do tej pory zajęła się między innymi majonezami i donutami Ekipy. Tym razem zainteresowała się sześcioma przykładami lodów waniliowych różnych firm, dostępnymi w popularnych dyskontach. Lody w swojej naturalnej wersji powinny być wykonane jedynie z:

  • żółtek jajek,
  • śmietanki,
  • cukru,
  • wybranego dodatku smakowego, np. ziaren wanilii.

Według Katarzyny Bosackiej dopuszczalnymi składnikami lodów są także:

  • zamiast śmietanki - mleko,
  • zamiast cukru - miód lub inna naturalna substancja słodząca.

Zaznaczyła też, że istnieje mnóstwo przepisów i metod przygotowania lodów. Można wybrać swój ulubiony.

Lody z dodatkami

- Niestety czasy loda na patyku za 30 groszy a nawet 2 zł minęły (chyba bezpowrotnie). Ale cieszmy się tym, co mamy. A mamy całe morze różnych smaków lodów, kształtów i... składów - napisała Katarzyna Bosacka w poście na Instagramie.

Z wpisu wynika, że im droższe lody, tym ich skład stawia na bardziej jakościowe składniki. W tańszych można spotkać mniej przyjazne dla zdrowia dodatki:

  • syrop glukozowo-fruktozowy i cukier,
  • odtworzone odtłuszczone mleko, czyli rozwodnione niesłodzone zagęszczone mleko,
  • sztuczne aromaty,
  • stabilizatory takie jak guma guar.

Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku zamieściła dwie grafiki z rozpisanymi składami sześciu łatwo dostępnych lodów waniliowych w Polsce. Na obrazkach zaznaczyła na czerwono sztuczne składniki, które mają poprawić konsystencję, nadać aromat lub kolor mrożonym słodkościom.

W zestawieniu Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na mniej przyjazne dla zdrowia składniki w lodach.

  • Lody Grycan – skład został poddany pod wątpliwość, z racji na obecność stabilizatorów (mączki chleba świętojańskiego, gumy guar) oraz aromatów.
  • Lody Zielona Budka i Bracia Koral mają w składzie poza cukrem, syrop glukozowy, stabilizatory i aromaty.
  • Lody Carte D’or nie są polecane przez Katarzynę Bosacką przez dodatek syropu glukozowo-fruktozowego i stabilizatorów,
  • Lody Magnum zostały źle odebrane przez ekspertkę przez obecność syropu glukozowo-fruktozowego, syropu glukozowego, emulgatorów (E 471, E 442, E476), stabilizatorów (E 410, E 412, E 407) i aromaty.

Lody waniliowe – komentarze internautów

Wpis Katarzyny Bosackiej wywołał poruszenie w internecie. Najczęściej zauważano, że skład lodów staje się lepszy wraz z wyższą ceną, jaką trzeba za nie zapłacić. Jedna z komentatorek dodała, że powszechnie dopuszczone do obrotu stabilizatory jej akurat szkodzą. Inni zarzekali się, że nie kupują lodów w dyskoncie tylko w osiedlowych budkach lub robią je sami.

- Ja blenduję owoce, które przelewam po zblendowaniu do foremek, później tylko do zamrażalnika i gotowe. Moje dzieci je uwielbiają – napisała internautka o imieniu Agata.

Wiele osób dodało, że mieli podobne refleksje jak Bosacka, gdy przeczytali w sklepach składy lodów na opakowaniach.

Jakie lody wybierać w sklepie? Psychodietetyczka podpowiada

Marta Adamiuk, psychodietetyczka i autorka profilu na Instagramie "Jedz intuicyjnie", doradziła nam, na co zwracać uwagę, kupując w sklepie lody. Ważne jest oczywiście czytanie etykiet.

- Z lodami jest tak jak z każdym innym produktem. Im krótszy skład, tym lepiej. Wtedy jest najmniejsze ryzyko, że mogą pojawić się sztuczne dodatki, które źle wpłyną na nasze zdrowie. W lodach ważne jest to, aby w ich składzie znalazło się pełnotłuste mleko albo śmietanka. Unikajmy produktów, które udają ten smak, np. mleka w proszku albo odtwarzanego mleka – podpowiada Marta Adamiuk.

Trudno, by w lodach nie było cukru - przyznała ekspertka. Według niej, znacznie lepiej dla zdrowia będzie, gdy w składzie lodów znajdzie się cukier niż np. syrop glukozowo-fruktozowy. Wyjaśniła nam, że fruktoza jest składnikiem, który przez organizm człowieka jest ciężko trawiony. W zasadzie jest jedynym składnikiem, którego organizm ludzki nie przetwarza w postaci wyizolowanego składnika. Naturalna fruktoza przyjmowana w czasie spożycia owoców zmieszana jest np. z błonnikiem, który wspomaga trawienie.

- Cukier jako węglowodan zostaje szybko strawiony, dlatego lepiej, gdy znajduje się w lodach - wyjaśnia dietetyczka. - Najgorsze składy to takie, które mają wszystkie postacie cukru, w tym syrop glukozowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Warto wiedzieć, że w lodziarniach pojawiają się też lody bez cukru. Najprawdopodobniej są słodzone alkoholami, czyli ksylitolem i erytrytolem. Nie dla każdego będzie to dobre rozwiązanie. W dużej ilości mogą działać przeczyszczająco, dlatego np. osoby z zespołem SIBO albo jelita drażliwego, czy problemami z trawieniem powinny ich unikać. Te alkohole mogą fermentować w żołądku i nasilać objawy - dodaje.

E w lodach, czyli emulgatory i stabilizatory

Byliśmy także ciekawi, czy emulgatory i stabilizatory (E), często spotykane w składzie lodów, są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Marta Adamiuk odpowiedziała, że najlepiej, gdyby ich nie było, ale jeśli od czasu do czasu zjemy lód z emulgatorami lub stabilizatorami, to nie ma powodów do zmartwień. Warto wiedzieć, że są to substancje dopuszczone do użycia przez rozporządzenie z 2008 roku Komitetu Naukowego ds. Żywności Unii Europejskiej. W Polsce w 2010 roku zostało wydane rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia dotyczące bezpieczeństwa żywności.

- Różne składniki, które mają oznaczenie z literą E, nie muszą być dla nas szkodliwe. To przyjęty system nazewnictwa, który się stosuje dla różnych substancji. Niektóre są mniej szkodliwe, inne bardziej. Samo wystąpienie „E” w produkcie nie musi być tragedią. Polecam zapoznać się z nimi na przykład w aplikacjach na smartfony i wiedzieć, co się je. Zawsze będę polecać proste składy lodów i ich domowe wersje - zaznacza dietetyczka.

Pij soki na zdrowie

kup najtaniej

Domo

BERLINGER HAUS BH-9076 ROSE GOLD

353,21 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN CJ3000BK

94,00 zł

kup najtaniej

Concept

CONCEPT LO7080

702,71 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN SJ 3100BK

329,00 zł

kup najtaniej

Braun

BRAUN J500WH

559,75 zł

kup najtaniej

Severin

Severin ES 3570 inox XL

319,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie