Jajka faszerowane makrelą jak wspomnienie dzieciństwa. Pyszna przystawka na Wielkanoc i nie tylko. Twoi goście będą zachwyceni

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jajka faszerowane makrelą to prosta i pyszna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale też podczas innych okazji. Pasta z wędzonej makreli przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a w podanie jej na połówce jajka będzie świetną przekąską podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wypróbuj prosty łatwy przepis na jajka faszerowane makrelą.

Spis treści

Jajka faszerowane makrelą – prosty przepis na przystawkę

Przepis na jajka faszerowane makrelą to pomysł na przystawkę, którą możesz podać nie tylko na Wielkanoc. Równie dobrze sprawdzi się też podczas rodzinnych spotkań, na imieninach czy przekąska na grillu.

Jajka faszerowane
nata_vkusidey/Getty Images

Liczba porcji: 8 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka (wcześniej ugotowane na twardo),
  • 1 makrela wędzona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na niecodzienną przystawkę na święta. Fani pomidorów będą wniebowzięci

Jak zrobić jajka faszerowane z makrelą?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane wcześniej na twardo jajka obierz ze skorupki. Przekrój na pół i wyjmij żółtka.
  2. Skorupki odłóż (zobacz, jak możesz wykorzystać skorupki jaj), jajka odstaw, a żółtka włóż do miski.
  3. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Umieść w misce z żółtkami.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  5. Posiekaj szczypiorek.
  6. Rozgnieć makrelę i żółtka widelcem.
  7. Do miski z makrelą dodaj cebulę, szczypiorek, majonez i musztardę, pieprz i sól. Całość wymieszaj i ewentualnie dodaj więcej soli i pieprzu.
  8. Przygotowaną pastę nakładaj do zagłębień po żółtkach.
  9. Gotowe jajka faszerowane makrelą możesz udekorować, posypując je szczypiorkiem.

Ile wcześniej można zrobić jajka faszerowane?

Choć przygotowanie jajek faszerowanych nie jest bardzo czasochłonne, to czas wydłuża się wraz z gotowaniem jajek na twardo. Niektórzy uważają, że najlepsze jajka na twardo to te ugotowane na świeżo. Możesz podzielić przygotowanie jajek faszerowanych, gotując jajka i przygotowując nadzienie, ale pamiętaj, żeby nie przekroczyć dwóch dni. Przygotowane składniki przechowuj w osobnych zamykanych pojemnikach aż do przygotowania i podania do stołu.

Jak ozdobić jajka faszerowane?

Nie musisz dekorować faszerowanych jajek, ale jeżeli masz czas i ochotę urozmaicić ich wygląd, możesz puścić wodze fantazji i wykazać się kulinarną fantazją.

Czym ozdobić jajka faszerowane?

  • Użyj zielonych dodatków. Wykorzystaj szczypiorek, koperek, pietruszkę lub kolendrę.
  • Moc czerwieni. Energetyczny czerwony kolor na jajkach faszerowanych uzyskasz, dodając paprykę lub pomidora (np. drobne pomidorki cherry).
  • Mała elegancja. Kawior – czarny lub pomarańczowy – będzie się świetnie komponował z jajkami faszerowanymi.
  • Odrobina egzotyki. Jadalne kwiaty (takie jak np. bratki) dodadzą jajkom faszerowanym więcej kolorów i nadadzą wiosennego i nieco egzotycznego charakteru.
  • Fantazyjna posypka. Przyprawy lub drobne nasiona, takie jak sezam (szczególnie czarny), pieprz i papryka dodadzą jajkom faszerowanym nie tylko koloru, ale i smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni