Pokrój truskawki i ułóż na cieście drożdżowym. Tak robię najlepsze drożdżówki do kawy. Są puszyste, słodkie i znikają do ostatniego kęsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe drożdżówki z truskawkami możesz także upiec złączone w formie na tartę.
Domowe drożdżówki z truskawkami możesz także upiec złączone w formie na tartę. Diana Krykavska/Getty Images
Domowe drożdżówki z truskawkami to prawdziwy rarytas, który piekę późną wiosną. Doprawiam je cukrem waniliowym i obficie posypuję kruszonką. Dla wielu osób jest to smak dzieciństwa. Zrobisz je na podwieczorek, a koleżanki będą prosić o przepis. Ten przysmak możesz wziąć także jako suchy prowiant w czasie podróży. Poznaj przepis na puszyste drożdżówki z truskawkami.

W skrócie

W sezonie na truskawki trzeba nacieszyć się ich smakiem. Właśnie w maju, czerwcu i w lipcu te owoce są najsmaczniejsze. Właśnie wtedy są one najsłodsze, czerwone i aromatyczne. W tym czasie proponuję zrobić ciasto drożdżowe takie jak od babci. Szybkie drożdżówki z truskawkami są po prostu wyborne. Upiecz je na letni podwieczorek, a podbijesz podniebienia domowników. Dlatego zapisz sobie ten przepis, sprawdź, które składniki masz w kuchni, a które trzeba dokupić i weź się do zagniatania ciasta. Przy użyciu robota kuchennego zrobisz je jeszcze szybciej.

Drożdżówki z truskawkami – przepis na obłędny deser

Liczba porcji: na 12 bułeczek.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 porcja pasty tanzhong (100 g wody +20 g mąki pszennej),

  • 500 g mąki pszennej typu 450-550,

  • 1 całe jajko,

  • 2 żółtka,

  • 50 g cukru,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 210 ml mleka,

  • 60 g roztopionego masła,

  • 3 g soli,

  • 500 g truskawek,

  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu.

Do smarowania:

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w garnku z grubym dnem podgrzej wodę rozmieszaną z mąką pszenną z pastą tangzhong.

  2. Cały czas mieszaj, aż do momentu uzyskania zasmażki o konsystencji budyniu.

  3. W dużej misce przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, cukier i suche drożdże.

  4. Mleko podgrzej i połącz z roztopionym masłem. Następnie przelej do miski i odstawić do wystudzenia.

  5. Jajko rozmieszaj z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.

  6. Do wystudzonego mleka dodaj masę jajeczną, wystudzoną zasmażkę tangzhong i resztę suchych składników.

  7. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z odpowiednią nasadką.

  8. Zwartą kulę ciasta odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  9. Wyrośnięte ciasto podziel na kęsy o wadze 90 g.

  10. Uformuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od góry rozpłaszcz przy użyciu dużej nakrętki ze słoika.

  11. Truskawki przekrój na pół, dopraw cukrem waniliowym i kardamonem.

  12. W powstałe wgłębienie włóż farsz z truskawek.

  13. Drożdżówki posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

  14. Puszyste drożdżówki z truskawkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza z termoobiegiem i piecz 12-15 minut.

  15. Gotowe ciasto będzie rumiane i wyrośnięte.

Takie drożdżówki możesz ozdobić tradycyjną maślaną kruszonką albo polać lukrem cytrynowym. Jeśli są dla ciebie za mało słodkie, polecam posypać z góry cukrem pudrem. A dla poszukiwaczy jeszcze ciekawszych wypieków polecam zrobić drożdżówki z truskawkami i budyniem.

Jesteśmy na [b]Google News[/b]. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.