Gotowali w MasterChefie i TopChefie, prowadzą restauracje w Polsce. Zobacz, gdzie i co zjesz od uczestników programów kulinarnych

Anna Daniluk
Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników.
Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników. materiały prasowe restauracji Stara Wozownia
Programy telewizyjne pokazujące rywalizację uczestników o miano najlepszego kucharza w Polsce wciąż cieszą się wielką popularnością. Zarówno w „Top Chefie” kierowanym do profesjonalistów, jak i „MasterChefie” skupiającym się na miłośnikach gotowania, mogliśmy podziwiać utalentowane osoby z całego kraju. Część z nich tworzy teraz restauracje. Beata Śniechowska z Wrocławia, Jan Paszkowski z Warszawy, Ewa Malika Szyc z Gdyni, Barbara Ritz z Gdańska... Sprawdźcie, gdzie i jaką kuchnię serwują.

W skrócie

Restauracje uczestników programów „Top Chef” i „MasterChef”

Okazało się, że uczestnicy programów kulinarnych po zwycięstwie lub samym udziale w show często nie osiadali na laurach, tylko potrafili wykorzystać szansę, jaką daje telewizyjna popularność. Wielu z nich pracuje w gastronomii i prowadzi restauracje w Polsce. Sprawdziliśmy, gdzie można je znaleźć i co serwują.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii i zobaczyć restauracje uczestników oraz jurorów znanych z kulinarnych programów

Beata Śniechowska – restauracja Młoda Polska we Wrocławiu

Zwyciężczyni 2. edycji „MasterChefa” odpowiedzialna jest za menu bistro Młoda Polska, które znajduje się przy pl. Solnym we Wrocławiu. W menu restauracji na przystawkę można wybrać np. przegrzebki podane z marakują i yuzu (rodzaj owocu cytrusowego – przyp.red), śledzia z macerowaną kalarepą i puszystym gzikiem. Warto dodać, że Beata Śniechowska zwyciężyła w konkursie doceniającym marketing w gastronomii, otrzymując tytuł „Top restauratorów” w kategorii Nowa Generacja.

Jan Paszkowski – Restauracja J (potocznie określana Jotką) w Warszawie

Jan Paszkowski miał 20 lat, kiedy wziął udział w 1. edycji „MasterChefa”. Po programie zajmował się gastronomią. Tworzył lokal na warszawskim Mokotowie o nazwie Serwus – Zapiekanki. Jan Paszkowski odpowiadał też za menu w nieistniejącym już lokalu Ale'Je Bistro. Aktualnie tworzy restaurację J na warszawskim Wilanowie, Żoliborzu i Powiślu. W menu korzysta się z sezonowych produktów, więc codziennie wygląda inaczej. Warto śledzić profil restauracji na Facebooku, aby poznać aktualne menu.

Katarzyna Daniłowicz – restauracja Tarasowa we Wrocławiu

Zwyciężczyni 4. edycji programu „Top Chef” otworzyła niedawno restaurację o nazwie Tarasowa. Zaprojektował ją słynny Max Berg przy Hali Stulecia. W lokalu znajdziemy blisko 150 miejsc przy stolikach, jest też piękny widok na fontannę. W wywiadzie dla naszego portalu, przed otwarciem, Katarzyna Daniluk mówiła, że lokal będzie jej perełką i wizytówką. Menu restauracji Tarasowa opiera się na regionalnych produktach. Z oferty można wybrać między innymi: na przystawkę tatara wołowego, na danie główne kurczaka faszerowanego orzechami włoskimi w sosie z białą truflą, a na deser np. lody szczawiowe.

Ewa Malika Szyc–Juchnowicz – restauracja Malika w Gdyni

Finalistka 1. edycji „Top Chefa” na stronie internetowej lokalu Malika z Gdyni podkreśla, że serwuje autorskie dania kuchni podróży. W lokalu przy ul. Armii Krajowej oferuje kuchnię marokańską i arabską. Propozycje śniadaniowe przygotowywane są na bazie własnoręcznie zrobionego pieczywa i słodkich wypieków w mikropiekarni Figle. Podstawą dań proponowanych przez Ewę Malikę Szyc– Juchnowicz są lokalne produkty z Kaszub.

Martin Gimenez Castro – Ceviche Bar w Warszawie

Pochodzący z Argentyny zwycięzca 1. edycji „Top Chefa” proponuje w restauracji przy ul. Twardej w Warszawie tradycyjną potrawę z Ameryki Południowej. Lokal wyspecjalizowany jest w ceviche, czyli kawałkach świeżej ryby, marynowanej sokiem z cytryny lub limonki, z różnymi dodatkami smakowymi. Danie to przypomina wyglądem sałatkę. Martin Gimenez Castro ma misję - chce przybliżyć Polakom południowoamerykańskie smaki.

Sebastian Olma – Restauracja Stara Wozownia w Małej Wsi

Zwycięzca 2. edycji programu „Top Chef” jest szefem kuchni restauracji Stara Wozownia mieszczącej się w dworku Mała Wieś, położonym nieco ponad 50 km od Warszawy. Jego praca Sebastiana Olmy została doceniona w konkursie „Poland 100 Best Restaurants”. Kucharz otrzymał indywidualne wyróżnienie za pracę w najlepszej restauracji rankingu. W Starej Wozowni serwuje zinterpretowane na nowo dania kuchni polskiej. Np. na przystawkę tatara z żółtkiem z dodatkiem prażonego słonecznika i majonezu ziołowego, a na danie główne schab z prosiaka, z dzikim brokułem i jajkiem sadzonym.

Barbara Ritz – restauracja Ritz w Gdańsku

Zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef” prowadzi w Gdańsku restaurację Ritz. Na stronie internetowej Barbara Ritz zaznaczyła, że lokal jest w ciągłym procesie tworzenia i nie oferuje gościom stałej karty menu. Goście z rezerwacją (od 5 osób) podejmowani są menu degustacyjnym. Wśród oferowanych dań znajdziemy m.in. gravlax z ciastem filo i chrzanem lub policzek cielęcy, groszek cukrowy i truflowe tortello.

Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników.

Gotowali w MasterChefie i TopChefie, prowadzą restauracje w ...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni