Gotowali w MasterChefie i TopChefie, prowadzą restauracje w Polsce. Zobacz, gdzie i co zjesz od uczestników programów kulinarnych

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników.
Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników. materiały prasowe restauracji Stara Wozownia
Programy telewizyjne pokazujące rywalizację uczestników o miano najlepszego kucharza w Polsce wciąż cieszą się wielką popularnością. Zarówno w „Top Chefie” kierowanym do profesjonalistów, jak i „MasterChefie” skupiającym się na miłośnikach gotowania, mogliśmy podziwiać utalentowane osoby z całego kraju. Część z nich tworzy teraz restauracje. Beata Śniechowska z Wrocławia, Jan Paszkowski z Warszawy, Ewa Malika Szyc z Gdyni, Barbara Ritz z Gdańska... Sprawdźcie, gdzie i jaką kuchnię serwują.

W skrócie

Restauracje uczestników programów „Top Chef” i „MasterChef”

Okazało się, że uczestnicy programów kulinarnych po zwycięstwie lub samym udziale w show często nie osiadali na laurach, tylko potrafili wykorzystać szansę, jaką daje telewizyjna popularność. Wielu z nich pracuje w gastronomii i prowadzi restauracje w Polsce. Sprawdziliśmy, gdzie można je znaleźć i co serwują.

Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii i zobaczyć restauracje uczestników oraz jurorów znanych z kulinarnych programów

Beata Śniechowska – restauracja Młoda Polska we Wrocławiu

Zwyciężczyni 2. edycji „MasterChefa” odpowiedzialna jest za menu bistro Młoda Polska, które znajduje się przy pl. Solnym we Wrocławiu. W menu restauracji na przystawkę można wybrać np. przegrzebki podane z marakują i yuzu (rodzaj owocu cytrusowego – przyp.red), śledzia z macerowaną kalarepą i puszystym gzikiem. Warto dodać, że Beata Śniechowska zwyciężyła w konkursie doceniającym marketing w gastronomii, otrzymując tytuł „Top restauratorów” w kategorii Nowa Generacja.

Jan Paszkowski – Restauracja J (potocznie określana Jotką) w Warszawie

Jan Paszkowski miał 20 lat, kiedy wziął udział w 1. edycji „MasterChefa”. Po programie zajmował się gastronomią. Tworzył lokal na warszawskim Mokotowie o nazwie Serwus – Zapiekanki. Jan Paszkowski odpowiadał też za menu w nieistniejącym już lokalu Ale'Je Bistro. Aktualnie tworzy restaurację J na warszawskim Wilanowie, Żoliborzu i Powiślu. W menu korzysta się z sezonowych produktów, więc codziennie wygląda inaczej. Warto śledzić profil restauracji na Facebooku, aby poznać aktualne menu.

Katarzyna Daniłowicz – restauracja Tarasowa we Wrocławiu

Zwyciężczyni 4. edycji programu „Top Chef” otworzyła niedawno restaurację o nazwie Tarasowa. Zaprojektował ją słynny Max Berg przy Hali Stulecia. W lokalu znajdziemy blisko 150 miejsc przy stolikach, jest też piękny widok na fontannę. W wywiadzie dla naszego portalu, przed otwarciem, Katarzyna Daniluk mówiła, że lokal będzie jej perełką i wizytówką. Menu restauracji Tarasowa opiera się na regionalnych produktach. Z oferty można wybrać między innymi: na przystawkę tatara wołowego, na danie główne kurczaka faszerowanego orzechami włoskimi w sosie z białą truflą, a na deser np. lody szczawiowe.

Ewa Malika Szyc–Juchnowicz – restauracja Malika w Gdyni

Finalistka 1. edycji „Top Chefa” na stronie internetowej lokalu Malika z Gdyni podkreśla, że serwuje autorskie dania kuchni podróży. W lokalu przy ul. Armii Krajowej oferuje kuchnię marokańską i arabską. Propozycje śniadaniowe przygotowywane są na bazie własnoręcznie zrobionego pieczywa i słodkich wypieków w mikropiekarni Figle. Podstawą dań proponowanych przez Ewę Malikę Szyc– Juchnowicz są lokalne produkty z Kaszub.

Martin Gimenez Castro – Ceviche Bar w Warszawie

Pochodzący z Argentyny zwycięzca 1. edycji „Top Chefa” proponuje w restauracji przy ul. Twardej w Warszawie tradycyjną potrawę z Ameryki Południowej. Lokal wyspecjalizowany jest w ceviche, czyli kawałkach świeżej ryby, marynowanej sokiem z cytryny lub limonki, z różnymi dodatkami smakowymi. Danie to przypomina wyglądem sałatkę. Martin Gimenez Castro ma misję - chce przybliżyć Polakom południowoamerykańskie smaki.

Sebastian Olma – Restauracja Stara Wozownia w Małej Wsi

Zwycięzca 2. edycji programu „Top Chef” jest szefem kuchni restauracji Stara Wozownia mieszczącej się w dworku Mała Wieś, położonym nieco ponad 50 km od Warszawy. Jego praca Sebastiana Olmy została doceniona w konkursie „Poland 100 Best Restaurants”. Kucharz otrzymał indywidualne wyróżnienie za pracę w najlepszej restauracji rankingu. W Starej Wozowni serwuje zinterpretowane na nowo dania kuchni polskiej. Np. na przystawkę tatara z żółtkiem z dodatkiem prażonego słonecznika i majonezu ziołowego, a na danie główne schab z prosiaka, z dzikim brokułem i jajkiem sadzonym.

Barbara Ritz – restauracja Ritz w Gdańsku

Zwyciężczyni 1. edycji „MasterChef” prowadzi w Gdańsku restaurację Ritz. Na stronie internetowej Barbara Ritz zaznaczyła, że lokal jest w ciągłym procesie tworzenia i nie oferuje gościom stałej karty menu. Goście z rezerwacją (od 5 osób) podejmowani są menu degustacyjnym. Wśród oferowanych dań znajdziemy m.in. gravlax z ciastem filo i chrzanem lub policzek cielęcy, groszek cukrowy i truflowe tortello.

Olma w restauracji, która znajduje się ok. 57 km od Warszawy, łączy kuchnię polską z innowacyjnymi pomysłami na miksowanie składników.

Gotowali w MasterChefie i TopChefie, prowadzą restauracje w ...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zassenhaus

Zassenhaus Speed minutnik ZS-072242

73,50 zł

kup najtaniej

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik kuchenny stalowy JABŁKO

19,00 zł

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Obieraczka zielona 7.6075.4

19,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie