Pierogi z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, karkówką i pod egidą Syrenki. Najciekawsze pierogarnie w Polsce

Anna Daniluk
Jedną z najnowszych pierogarni w Polsce jest warszawska Syrena Irena. W ofercie znajdują się między innymi pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem. Kliknij, aby zobaczyć najciekawsze pierogarnie.
Jedną z najnowszych pierogarni w Polsce jest warszawska Syrena Irena. W ofercie znajdują się między innymi pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem. Kliknij, aby zobaczyć najciekawsze pierogarnie. PION Studio
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez pierogów. Są one znakiem rozpoznawczym naszej kulinarnej tradycji. Jedni przygotowują je ściśle według wielowiekowych tradycji, inni chcą puścić wodze fantazji i pokazać pierogi w innowacyjnej odsłonie. Trudno nie zauważyć, że pierogarnie są w Polsce bardzo popularne. Zobacz nasz subiektywny przegląd najciekawszych lokali serwujących pierogi w Polsce. Braliśmy pod uwagę zarówno niebanalne smaki, jak i wnętrza.

W skrócie

Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim, a może pierogi ukraińskie? Można wybierać spośród opcji mięsnych, wegetariańskich, na słodko lub na słono. Każda z nich znajdzie swoich smakoszy. Niektóre mają niebanalne menu, inne niezwykły wystrój.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciekawe pierogarnie w Polsce

Pierogarnia w Warszawie – Syrena Irena

Na warszawskim Krakowskim Przedmieściu pod numerem 4/6, naprzeciwko pomnika Mikołaja Kopernika, otwarto niedawno pierogarnię Syrena Irena. Wnętrze wyróżnia się intensywnym niebieskim i różowym kolorem, projektem nawiązującym do legendy o warszawskiej Syrence oraz menu stworzonym na podobieństwo barów mlecznych. Po obu stronach sali wzrok przykuwa wielki obraz syren kuszących rybaków. Do zjedzenia można wybrać pierogi w różnych opcjach. Wśród nich proponowane są między innymi:

  • pierogi ukraińskie (z ziemniakami, twarogiem i miętą),
  • pierogi z mięsem,
  • pierogi z kapustą i grzybami,
  • pierogi z białą kiełbasą i majerankiem,
  • pierogi z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem,
  • pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami,
  • pierogi z twarogiem i skórką pomarańczową.

Do tego można zamówić sobie oddzielnie wybraną okrasę od tradycyjnej kwaśnej śmietany, przez skwarki ze słoniny, aż po intrygującą brzmiący syreni sos. Poza tym dostępne są na przystawkę opcje wegańskie takie jak pseudotatar z suszonych pomidorów i boczniaków czy śledzie w oleju. Na deser można skosztować tradycyjnego kremu sułtańskiego lub wuzetki.

Na ścianach widoczne są kontury różowych i niebieskich muszli.
Na ścianach widoczne są kontury różowych i niebieskich muszli. PION Studio

Pierogarnia w Gdynia – Mandu

Gdyńska pierogarnia Mandu mieści się przy ulicy Starowiejskiej 1. Poza tym ma jeszcze dwa lokale w Gdańsku. W pierogarni prowadzone są również działania charytatywne, a tzw. pierogi mistrzów wykonywali np.:

  • Julka Cymbulak – zwyciężczyni II edycji programu MasterChef Junior, która ugotowała pierogi z szyjkami rakowymi, boczkiem, śmietaną, cebulą, białym winem oraz koprem i kaszą jęczmienną i podała z jogurtowym sosem chrzanowym.
  • Daria Ładocha – znana prezenterka, autorka książek i prowadząca programy kulinarne, przygotowała pierogi (w cieście z czarnuszką) z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi, cebulą, natką pietruszki podawane z sosem jogurtowym na bazie mięty, papryczki chilli oraz miodu.
  • Mateusz Zielonka – zwycięzca VI edycji programu MasterChef, zaproponował smażone pierogi w głębokim oleju faszerowane tofu, kolendrą, papryczkami chilli, orzechami laskowymi, sosem sojowym, syropem z agawy oraz sokiem z limonki podawane z pikantnym sosem na bazie mango.

Pierogarnia we Wrocławiu – Rynek 26

Wrocławska pierogarnia została otwarta w kamienicy, w której w XIV wieku mieścił się zakład bieliźniarski, a później sklep kolonialny. Właściciele lokalu poprzez stronę internetową zachęcają, aby wnętrze obejrzeć, dotknąć ścian, a najbardziej śmiali goście mogą wejść do piwnicy. W menu lokalu można skosztować tradycyjnych pierogów z wody, a także pieczonych na słodko z jabłkiem i cynamonem. Wegetarianie dostaną tu aż sześć odmian pierogów, np.:

  • ruskie,
  • z soczewicą,
  • mieszanką polskich grzybów.

Pierogarnia w Poznaniu – Stary Młyn

Pierogarnie Stary Młyn to sieć lokali rozsianych w całej Polsce. Można je spotkać w Toruniu, w Bydgoszczy, w Łodzi, w Kaliszu, w Gdańsku i we Wrocławiu. W Poznaniu restauracja mieści się przy ulicy Zamkowej 7, w kamienicy z 1880 roku. Wnętrze jest jednolicie utrzymywane w rustykalnym stylu z przewagą drewnianych ozdób i ornamentów. W Starym Młynie czuć domowy, swojski klimat, który z pewnością przypadnie do gustu rodzinom z dziećmi. Menu lokalu zmienia się sezonowo. Aktualnie okres wiosny i lata zachęca do korzystania z pierogów nadziewanych warzywami, np. bobowiną czy kalafiorem. Warto wiedzieć, ze 1 pieróg pieczony waży 120 g, a gotowany 40 g.

Pierogarnia w Olsztynie - Bruner

Miejsce mieści się na Starym Rynku. Kuchnia jest domowa i swojska. A smaki pierogów potrafią pozytywnie zaskoczyć. Wśród niesamowitych farszy znajdziemy tam:

  • pieróg z pieca z pieczoną karkówką,
  • pieróg z pieca z kiełbasą myśliwską,
  • tradycyjne pierogi z wody nadziewane płuckami i cebulką.

Wegetarianie mogą spróbować pierogów z soczewicą i cebulą albo sezonowo - z kurkami.

Pierogarnia we Wrocławiu - Scena Pierogowa

Jagoda Rall to aktorka pochodząca z Tarnowa, która w trakcie pandemii otworzyła Scenę Pierogową. Lokal mieści się przy ulicy Grabiszyńskiej, a foodtruck, który serwuje pierogi w różnych barwach przy ulicy Buforowej. Główną rolę na tej scenie i w oryginalnym menu grają oczywiście... pierogi. Najciekawsze są w kolorach czarno-źółtym, czarnym albo w kolorach tęczy. Dostępne są też porcje dla kibiców - w barwach Śląska Wrocław.

W Scenie Pierogowej we Wrocławiu dostępne są m.in. pierogi w barwach piłkarskiego Śląska Wrocław.
W Scenie Pierogowej we Wrocławiu dostępne są m.in. pierogi w barwach piłkarskiego Śląska Wrocław. Scena Pierogowa/Facebook

Pierogarnia w Krakowie – Manufaktura Pieroga

Krakowska pierogarnia mieści się przy ulicy Marii Konopnickiej 71. Tradycja gastronomiczna lokalu sięga czasów Galicji. Z menu skosztować można między innymi pierogów słowiańskich z kapustą kiszoną, ziemniakami i cebulą albo kresowych z wątróbką i kaszą gryczaną. Wielbiciele mięsa będą zachwyceni pierogami z gęsiną lub z jeleniem. Dodatkowo można pokusić się o omastę do pierogów w cenie 3 złote za 50 ml.

Jedną z najnowszych pierogarni w Polsce jest warszawska Syrena Irena. W ofercie znajdują się między innymi pierogi z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym twarogiem. Kliknij, aby zobaczyć najciekawsze pierogarnie.

Pierogi z kiszonym czosnkiem niedźwiedzim, karkówką i pod eg...

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni