Galaretka z czerwonej porzeczki do herbaty. Przepis na przetwory na zimę. Potrzebne są tylko 2 składniki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosta i szybka galaretka porzeczkowa to rodzaj przetworów, który użyjecie do ciast, deserów i dań wytrawnych.
Prosta i szybka galaretka porzeczkowa to rodzaj przetworów, który użyjecie do ciast, deserów i dań wytrawnych. 123rf.com/fahrwasser/zdjęcie ilustracyjne
Domowa galaretka z czerwonej porzeczki to pomysł na słodkie przetwory idealne do herbaty. Pokolenie naszych babć często dosładzało sobie czarną herbatę odrobiną galaretki z porzeczki. Dzięki zawartości naturalnych pektyn w czerwonej porzeczce przetwory zgęstnieją w naturalny sposób. Zobacz przepis na domową galaretkę z czerwonej porzeczki.

W skrócie

Galaretka z czerwonej porzeczki to produkt o wysokiej zawartości witaminy C. Można podawać ją do domowych naleśników, gofrów, do rozgrzewającej herbaty albo jako kontrastujący składnik do dań mięsnych. Zachęcamy do zrobienia prostego przepisu bez dodatku środków żelujących.

Galaretka z czerwonej porzeczki – przepis do spiżarni

Liczba porcji: 4 słoiki po 200 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki,
  • 200 g cukru kryształu.

Jak zrobić szybką galaretkę z czerwonej porzeczki?

Przygotowanie:

  1. Czerwone porzeczki należy dokładnie umyć, oderwać z gałązek i umieścić w garnku o grubym dnie.
  2. Na małym ogniu należy gotować owoce, aż zaczną puszczać sok.
  3. Miękkie owoce trzeba przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach albo przez wyciskarkę do soków.
  4. Powstały sok należy wlać do wcześniejszego garnka i zasypać cukrem.
  5. Czerwone porzeczki należy gotować przez około 30 minut i mieszać łyżką co 10 minut.
  6. Gorący sok z cukrem należy przelać do wyparzonych słoików i odstawić je do wystudzenia.
  7. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.
  8. Galaretka z czerwonej porzeczki będzie naturalnie gęstnieć w czasie wystudzenia.

Zastosowanie galaretki z czerwonej porzeczki

Domowa galaretka z czerwonej porzeczki może być użyta do przełożenia tortów lub posmarowania warstwy biszkoptu. Odrobinę galaretki można podać po rozrzedzeniu ciepłą wodą jako polewa do lodów śmietankowych. Słodko – kwaśna galaretka porzeczkowa to także wyśmienita glazura do pieczonego mięsa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej szynki z korzennymi przyprawami. Czerwona porzeczka świetnie sprawdzi się jako produkt wchodzący w skład deski serów podawanej z chrupiąca bagietką.

Mamy nadzieję, że taka galaretka urozmaici letni jadłospis i jesienią oraz zimą przypomni smaki lata.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.