W skrócie
Galaretka z czerwonej porzeczki to produkt o wysokiej zawartości witaminy C. Można podawać ją do domowych naleśników, gofrów, do rozgrzewającej herbaty albo jako kontrastujący składnik do dań mięsnych. Zachęcamy do zrobienia prostego przepisu bez dodatku środków żelujących.
Galaretka z czerwonej porzeczki – przepis do spiżarni
Liczba porcji: 4 słoiki po 200 ml.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki,
- 200 g cukru kryształu.
Jak zrobić szybką galaretkę z czerwonej porzeczki?
Przygotowanie:
- Czerwone porzeczki należy dokładnie umyć, oderwać z gałązek i umieścić w garnku o grubym dnie.
- Na małym ogniu należy gotować owoce, aż zaczną puszczać sok.
- Miękkie owoce trzeba przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach albo przez wyciskarkę do soków.
- Powstały sok należy wlać do wcześniejszego garnka i zasypać cukrem.
- Czerwone porzeczki należy gotować przez około 30 minut i mieszać łyżką co 10 minut.
- Gorący sok z cukrem należy przelać do wyparzonych słoików i odstawić je do wystudzenia.
- Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić do góry dnem.
- Galaretka z czerwonej porzeczki będzie naturalnie gęstnieć w czasie wystudzenia.
Zastosowanie galaretki z czerwonej porzeczki
Domowa galaretka z czerwonej porzeczki może być użyta do przełożenia tortów lub posmarowania warstwy biszkoptu. Odrobinę galaretki można podać po rozrzedzeniu ciepłą wodą jako polewa do lodów śmietankowych. Słodko – kwaśna galaretka porzeczkowa to także wyśmienita glazura do pieczonego mięsa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do aromatycznej szynki z korzennymi przyprawami. Czerwona porzeczka świetnie sprawdzi się jako produkt wchodzący w skład deski serów podawanej z chrupiąca bagietką.
Kulinaria

Mamy nadzieję, że taka galaretka urozmaici letni jadłospis i jesienią oraz zimą przypomni smaki lata.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: