Zaskocz rodzinę i podaj na świąteczny obiad dorsza ze szpinakiem. W tym roku podam lekką rybę. Idealny przepis na czarną godzinę

Anna Daniluk
Smażonego dorsza możesz także podać z podsmażonymi liśćmi świeżego szpinaku.
Smażonego dorsza możesz także podać z podsmażonymi liśćmi świeżego szpinaku. mrsiraphol/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Na świąteczny lekki obiad usmaż dorsza ze szpinakiem. To przepis, który łączy w sobie delikatność ryby, sycącego szpinaku i wyraziście pachnące przyprawy. Nie potrzeba wiele – kilka składników i pół godziny w kuchni, by stworzyć coś, co posmakuje rodzinie i przełamie tradycje. Dziś pokażę Ci, jak przygotować to danie. Gwarantuję, że rozsmakujesz się w tej pysznej potrawie.

W skrócie:

Smakowity dorsz z mrożonym szpinakiem to świetny pomysł na zdrowe i szybkie danie obiadowe. Przygotowanie jest proste, składniki łatwo dostępne, a samo danie wymyka się tradycyjnej liście świątecznych dań. Szczególnie mogą rozsmakować się w nim starsze dzieci, które nie przepadają za smażonym karpiem lub chcesz podać im delikatny filet z warzywami. Oto przepis, dzięki któremu w pół godziny stworzysz posiłek idealny na kolejne dni świąt. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje także na piątkowy obiad.

Dorsz ze szpinakiem – przepis na prosty obiad

Porcje: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (ok. 150 g każdy),

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 ząbek czosnku,

  • sok z 1 cytryny,

  • sól i pieprz do smaku.

Na szpinak:

  • 300 g mrożonego szpinaku,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 50 ml śmietanki 18 procent lub jogurtu naturalnego,

  • szczypta gałki muszkatołowej,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić dorsza ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku filety z dorsza rozmroź w lodówce, a następni dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

  2. W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

  3. Posmaruj filety marynatą i odstaw na 10 minut.

  4. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z grubym dnem i ustaw na średniej mocy palnika.

  5. Smaż dorsza przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie delikatne i będzie się łatwo  rozdzielało.

  6. Na patelni rozpuść masło i dodaj czosnek. Smaż przez 30 sekund, aby uwolnił aromat.

  7. Dodaj mrożony szpinak. Duś na średnim ogniu przez 8–10 minut, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje nadmiar wody.

  8. Wlej śmietankę lub dodaj gęsty jogurt naturalny. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje.

  9. Na talerzu rozłóż porcję szpinaku, a na nim ułóż filet z dorsza.

  10. Dorsz ze szpinakiem świetnie smakuje z dodatkiem ugotowanego ryżu, purée ziemniaczanego lub z porcją kaszy jaglanej.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Mrożony szpinak to świetna alternatywa dla świeżych liści. Dzięki temu dorsza ze szpinakiem możesz jeść nawet poza sezonem. W połączeniu z delikatnym dorszem tworzy lekkie i zdrowe danie, które przypadnie do gustu każdemu. Takie danie możesz jeść będąc na diecie, albo gdy chcesz podać lekki posiłek na świąteczny obiad. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni