Ekspresowe pączki na serku mascarpone. Znakomity przepis na minipączki serowe z lukrem. Idealne na tłusty czwartek

Katarzyna Puczyńska
Pączki na serku mascarpone są bardzo proste w przygotowaniu. Kliknij w galerię i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Pączki na serku mascarpone są bardzo proste w przygotowaniu. Kliknij w galerię i zobacz, jak je zrobić krok po kroku. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pączki z mascarpone, które robi się bez większego problemu? Proponuję przepis na minipączki serowe. To wyśmienity przysmak, który z pewnością warto zrobić w czasie karnawału i na tłusty czwartek. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na pączki serowe.

W skrócie:

Małe pączki przygotowane na serku mascarpone mają delikatny, waniliowy smak i są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dzięki dodatkowi soku z cytryny nie nasiąkają bardzo tłuszczem w czasie smażenia, a obtoczone w lukrze smakują wyśmienicie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie. Ciasto jest dość gęste, więc z powodzeniem możesz uformować pączusie rękami. Takie serowe pączki sprawdzą się na każdą karnawałową imprezę. To także doskonały przysmak na świętowanie tłustego czwartku.

Przepis na pączki z mascarpone

Czas przygotowania: 10 minut + smażenie
Liczba porcji: 34 małe pączki
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub spirytusu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,

Lukier:

  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • odrobina ciepłej, przegotowanej wody.

Jak zrobić pączki z mascarpone?

  1. W misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Do drugiej miski przełóż mascarpone, dodaj cukier, wanilię, szczyptę soli oraz jajka roztrzepane widelcem. Całość wymieszaj.
  3. Dodaj do masy serowej mąkę i wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą, możesz to także zrobić mikserem.
  4. Natłuść dłonie odrobiną oleju i formuj z ciasta małe pączusie.
  5. Rozgrzej olej i smaż pączusie na złoty kolor.
  6. Gotowe pączki przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Zrób lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i ciepłą, przegotowaną wodą - dodawaj ją małymi porcjami np. 1 łyżeczkę, wymieszaj i zobacz czy odpowiada ci gęstość lukru, jeśli będzie za rzadki dodaj więcej cukru pudru, jeśli za gęsty to dodaj więcej wody.
  8. Na koniec udekoruj pączki lukrem.
Pączki na serku mascarpone są bardzo proste w przygotowaniu. Kliknij w galerię i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Ekspresowe pączki na serku mascarpone. Znakomity przepis na ...

Polecamy również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni