W skrócie:
Ostatnio moja koleżanka zaproponowała mi do kawy szarlotkę. Zdziwiłam się, że tak szybko zdążyła upiec ciasto z jabłkami, które wymaga przecież trochę pracy i czekania. Bardzo się zdziwiłam, kiedy koleżanka wyjaśniła, że placek z jabłkami z... patelni! Oczywiście musiałam wydobyć od niej przepis. Jak się okazuje to ciasto to tylko kilka łatwych do kupienia składników i minimum pracy. Robi się wprost ekspresowo.
Szarlotka z patelni - przepis na błyskawiczne ciasto
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 duże jabłko,
pół szklanki mąki,
250 g twarogu,
2 jaja,
2 łyżki cukru,
pół opakowania cukru wanilinowego,
2 łyżki masła,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru pudru.
Jak zrobić placek z jabłkami na patelni?
Jabłko obierz i pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny, dodaj cynamon, cukier wanilinowy i wymieszaj.
W mikserze umieść twaróg, jajka i zmiksuj.
Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj.
Na patelni rozgrzej masło i wyłóż zmiksowaną masę. Na wierzchu ułóż jabłka.
Przykryj patelnię i smaż placek na małym ogniu ok. 10 minut.
Zsuń placek na duży talerz, na patelnię dodaj kolejną łyżkę masła i połóż placek nieusmażoną stroną. Smaż jeszcze 4 minuty.
Gotowy placek ułóż na dużym talerzu i posyp cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
