W skrócie
Menu króla Karola – sezonowe i ekologiczne
Król Karol III ma szczególne upodobania kulinarne. Mówi się, że jest dość wybredny w wyborze menu. Monarcha, podobnie jak jego matka, bardzo dba o swoje nawyki żywieniowe. Były szef kuchni królowej Elżbiety II, która zmarła 8 września, i rodziny królewskiej, Darren McGrady, powiedział, że król Karol jest smakoszem, który zawsze musi wiedzieć, skąd pochodzi jedzenie.
McGrady wspominał w 2020 roku:
„W Pałacu Buckingham gotowałem dużo jagnięciny. Książę Karol był smakoszem, który zajął się rolnictwem ekologicznym, zanim jeszcze je wynaleziono” – dodał.
Król Karol uważa, że jedzenie powinno być sezonowe i ekologiczne. McGrady i była królewska szefowa kuchni Carolyn Webb zdradzili na łamach „Marie Claire”, że menu króla opiera się na tym, co sezonowe w ogrodzie.
McGardy gotował dla królowej i księcia Filipa, księżnej Diany i księcia Karola oraz ich synów Williama i Harry'ego. W królewskiej kuchni spędził 15 lat.
Rodzina królewska uprawia warzywa i owoce i hoduje własne zwierzęta w wielu posiadłościach. Królowa i Karol hodowali pszczoły (które musiały być specjalnie poinformowane o jej śmierci). Królowa uwielbiała dzikie szkockie truskawki w Balmoral, które sama zbierała. Karol lubił tam wybierać się na dzikie grzyby. Według McGrady'ego były one zbierane, smażone z ziołami, a następnie zamrażane do użytku przez cały rok.
Karol unika mięsa przez dwa dni w tygodniu i nabiału przez jeden dzień w tygodniu.
Ulubione miody brytyjskiego monarchy
Według byłych członków personelu królewskiego, gdy był księciem Walii, król Karol stał się bardzo znany z tego, że wypowiadał się o swoich pasjach związanych z ochroną środowiska i znaczeniu rolnictwa ekologicznego. Karol zabiera ze sobą w podróże 6 różnych rodzajów miodu, które sam zbiera.
Szef kuchni Graham Newbould ujawnił:
„Książę Karol preferował chleb domowej roboty, miskę świeżych owoców, świeże soki owocowe. W podróże zabierał specjalnie przygotowane pudełko śniadaniowe. Miał w nim 6 różnych rodzajów miodu, specjalne musli, suszone owoce”.
Król Karol nie lubi jednej potrawy. Królewscy szefowie kuchni nie mogą tego kupować
Nowy monarcha nie lubi jeść foie gras – pasztetu produkowanego ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Już 14 lat temu, gdy był księciem Walii, stworzył politykę, zgodnie z którą jego szefowie kuchni nie mogli kupować foie gras. Przymusowy tucz kaczek i gęsi na foie gras jest uważany za okrucieństwo wobec zwierząt i jest prawnie zakazany w wielu państwach świata.
Śniadanie króla Karola III jest bogate w błonnik
Kiedy Karol był księciem, jego dzień zaczynał się od bardzo zdrowego śniadania, które składało się z sezonowej sałatkiowocowej z musli, nasionami lub płatkami pełnoziarnistymi oraz herbaty, ujawnił jego były sekretarz prasowy Julian Payn. McGrady zauważa, że Karol uwielbia śliwki z ogrodu, które zostały lekko ugotowane w soku z musli.
Julian Payn odniósł się też ostatnio do doniesień, jakoby ulubionym codziennym śniadaniem monarchy było jajko na twardo gotowane dokładnie przez 7 minut.
„Nigdy nie widziałem ani jednego jajka na twardo podczas śniadania przez te wszystkie lata, kiedy tam pracowałem” – powiedział Payn cytowany przez tabloid „The Mirror”. Dodał: „Król nie je obiadu. Podstawą, gdy byłem z nim w trasie, było zjedzenie obfitego śniadania lub zabranie ze sobą kilku batonów z przekąskami”.
Król Karol III nie je lunchu. Uwielbia specjalnie parzoną herbatę
Kiedy Karol skończył 70 lat, jego strona internetowa zamieściła listę 70 faktów na temat ówczesnego księcia, a punkt 20. brzmiał po prostu: „Książę nie je obiadu”. Być może cały dzień żywi się swoją ulubioną herbatą, którą jest Darjeeling z miodem i mlekiem.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?