Świętuj Dzień Naleśnika. Zrób domowe crêpes Suzette. Sprawdź przepis na te wyjątkowe naleśniki z pomarańczą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Crêpes Suzette to popularny deser kuchni francuskiej. Sprawdź przepis na te pyszne naleśniki z pomarańczą.
Crêpes Suzette to popularny deser kuchni francuskiej. Sprawdź przepis na te pyszne naleśniki z pomarańczą. Tatiana Volgutova/gettyimages.com
Cieniutkie naleśniki podawane z płonącym sosem pomarańczowym to jedno z prostszych dań kuchni francuskiej. Efektowny wygląd deseru sprawia, że można podawać go na wielu uroczystych okazjach. Zobacz przepis na francuskie naleśniki crêpes Suzette.

Spis treści

Deser z historią. Crêpes Suzette mają ponad 120 lat

Naleśniki Suzette zostały po raz pierwszy wykonane w Monako w styczniu 1896 roku przez najprawdopodobniej przez Auguste'a Escoffiera, ówczesnego szefa kuchni w Grand Hôtel. Miał być to prezent dla księcia Walii, przyszłego króla Edwarda VII i syna królowej Wiktorii, któremu towarzyszyła dama o imieniu Suzette. Auguste Escoffier zaproponował, że nazwie przepis, który stworzył na cześć księcia. Książę w zamian miał zaproponować nazwanie deseru od imienia jego wybranki. Dzięki temu po dziś dzień jemy crêpes Suzette. Według innych doniesień dodanie alkoholu do sosu miało być pomyłką.

Przepis na crêpes Suzette, czyli naleśniki z pomarańczą

Oryginalny przepis na naleśniki Suzette poleca użyć likier pomarańczowy Grand Marnier wymieszany z sokiem pomarańczowym. Niektóre przepisy używają też jako nadzienia pokrojone cząstki pomarańczy obrane z białej błonki i bez pestek. Jednak niektóre przepisy podają, że pierwsze naleśniki Suzette wykonywane były z mandarynkami i likierem curacao.

Crêpes Suzette - składniki
Na 2 osoby

Ciasto naleśnikowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 / 2 l mleka
  • 1 / 3 szklanki wody
  • Otarta skórka z 1 pomarańczy
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

Nadzienie:

  • 2 pomarańcze
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki grubego cukru

Jak zrobić crêpes Suzette krok po kroku:

  1. Do mleka w temperaturze pokojowej należy dolać wodę i połączyć z przesianą mąką, żółtkami, solą, cukrem, otartą skórką pomarańczową i olejem.
  2. Całość trzeba wymieszać na jednolite ciasto naleśnikowe i dodać ubita na sztywno pianę z białek. Ciasto na naleśniki należy odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Z pomarańczy należy wycisnąć sok. Masło trzeba połączyć z cukrem na puszysty krem. Na koniec sok trzeba wymieszać z maślanym kremem i dodać 75 ml likieru pomarańczowy.
  4. Na rozgrzanej patelni do naleśników należy smażyć cienkie naleśniki.
  5. Gotowe naleśniki smarować kremem pomarańczowo-maślanym i składać w trójkąty. Gotowe crêpes Suzette można przechowywać w żaroodpornym naczyniu i trzymać w cieple.
  6. Chwilę przed podaniem naleśniki można posypać cukrem, polać 75 ml podgrzanego likieru pomarańczowego i zapalić.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie