Słodki hit, który zjesz bez wyrzutów sumienia. Keto krówki nie zawierają cukru i węglowodanów. Zrobisz je w kilka minut

Karolina Głogowska
Łatwe do zrobienia słodycze bez cukru i węglowodanów
Łatwe do zrobienia słodycze bez cukru i węglowodanów Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Proste do zrobienia keto krówki delikatnie się ciągną, są kakaowe i słodkie, mimo że nie zawierają ani grama cukru. Nie znajdziesz w nich także węglowodanów, co sprawia, że to idealna przekąska dla osób, które stosują dietę ketogeniczną, ale chcą od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego.

W skrócie

Przepis na szybkie, pyszne krówki z mleka skondensowanego zna chyba każda mama, która kiedyś chciała zaserwować swoim dzieciom coś słodkiego na szybko. Mnie ten smak kojarzy się z dzieciństwem, które przypadło na lata 80. Jak wiadomo, w sklepach trudno było o łakocie, więc babcie i mamy stawały na głowie, żeby wyczarować coś z niczego. Jako mała dziewczynka, jak urzeczona stałam przy kuchence i obserwowałam, jak na rozgrzanej patelni powstają pyszne krówki.
Mleko skondensowane to cukrowa bomba, nie można więc go polecić nikomu, kto stosuje dietę. Na szczęście istnieje sposób na przygotowanie domowej krówki bez tego składnika. Tak przygotowane słodkości mogą jeść nawet osoby na diecie ketogenicznej, która polega na ograniczeniu cukru do minimum i wyeliminowaniu węglowodanów.

Krówki bez cukru i węglowodanów - pyszne keto słodycze

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 16 keto krówek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g masła
  • ekstrakt waniliowy
  • 5 łyżek ksylitolu
  • dwie łyżki ciemnego, niesłodzonego kakao

Jak przygotować keto krówki?

  1. Śmietankę i masło wyjmij z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. Następnie przełóż oba składniki do rondelka i dodaj ksylitol oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego.
  3. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż masa zgęstnieje i zrobi się złotawa. Co jakiś czas ją mieszaj. To ważne, aby masa zrobiła się maksymalnie gęsta i jednocześnie się nie przypaliła.
  4. Zdejmij masę z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, dodaj kakao.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią masę krówkową.
  6. Blachę włóż na cały dzień do lodówki, a kiedy stwardnieje, pokrój ją ostrym nożem na kwadraty.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni