Ciasto Raffaello bez pieczenia. Przepis na kokosowy przysmak lata. Jest też wersja tylko dla dorosłych. Zrobisz w 15 min

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto Raffaello bez pieczenia gotowe. Życzymy smacznego!
Ciasto Raffaello bez pieczenia gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Lubisz ciasta i desery, ale nie chcesz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Przygotuj sobie szybkie ciasto bez pieczenia Raffaello. Wystarczy zrobić budyniowy, kokosowy krem i przełożyć nim herbatniki. To bardzo proste. W wersji dla dorosłych proponujemy doprawić smak ciasta odrobiną likieru. Wypróbuj nasz przepis na Raffaello bez pieczenia.

W skrócie

Wiórki kokosowe to wspaniały dodatek do ciast i deserów

Wiórki kokosowe to suszony i starty miąższ kokosa. W kuchni wykorzystywane są głównie do ciast, kremów, deserów i dekoracji. Warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Właściwości wiórków kokosowych:

  • są źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B,
  • wypływają na naszą odporność,
  • regulują układ nerwowy,
  • dostarczają nam dużo błonnika,
  • dostarczają potasu, magnezu, wapnia i cynku,
  • poprawiają wygląd skóry.

Kokos jest ceniony przez osoby na diecie odchudzającej, ze względu na ilość błonnika i zdrowe tłuszcze. Jest to jednak orzech kaloryczny - w 100 g produktu jest ok. 592 kcal.

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Mamy dla ciebie przepis na proste do przygotowania ciasto Raffaello bez pieczenia. To herbatniki przełożone budyniową masą z wiórkami kokosowymi i kokosowym likierem. Robi się je szybko, choć trzeba poczekać aż masa wystygnie.

Ciasto można jeść niemal od razu, ponieważ budyń wychodzi dość gęsty i ładnie się kroi. Taki przysmak z pewnością posmakuje wszystkim fanom kokosowych smaków.

Sprawdź, jak przygotować ciasto Raffaello bez pieczenia. Kliknij w przycisk!

Ciasto Raffaello bez pieczenia - przepis

(czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy i przełożenie herbatników)

Ciasto Raffaello możesz podawać niemal od razu, ponieważ masa jest dość gęsta i łatwo się kroi. Najlepiej jednak smakuje po ok. 2 godzinach w lodówc
Ciasto Raffaello możesz podawać niemal od razu, ponieważ masa jest dość gęsta i łatwo się kroi. Najlepiej jednak smakuje po ok. 2 godzinach w lodówce. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 i pól szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 300 g masła,
  • 200 g wiórków kokosowych + 6 łyżek na wierzch,
  • ok 400 g herbatników,
  • opcjonalnie 4 łyżki likieru kokosowego.

Przygotowanie ciasta Raffaello

  1. Do garnka wlej półtorej szklanki mleka i postaw na małym ogniu.

  2. W misce lub wysokim naczyniu zmiksuj szklankę mleka, żółtka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wanilię.

  3. Gdy mleko się zagotuje wlej wymieszaną masę.

    Nasza rada: wlewaj masę do gorącego mleka przed gęste sito, pozbędziesz się dzięki temu niepotrzebnych grudek.

  4. Pogotuj masę dwie minuty, cały czas mieszając.

  5. Przełóż budyniową masę do innego naczynia i wystudź. Mieszaj co jakiś czas.

  6. Do miski miksera włóż masło i zacznij ucierać.

  7. Dodawaj stopniowo wystudzoną budyniową masę.

  8. Na koniec dodaj wiórki kokosowe oraz likier ( jeśli go używasz) i wymieszaj.

  9. W blaszce układaj kolejno - herbatniki, 2/3 masy, herbatniki i 1/3 masy.

  10. Pozostałe 6 łyżek wiórek kokosowych podpraż na suchej patelni na lekko złoty kolor i posyp nimi wierzch ciasta.

  11. Raffaello bez pieczenia gotowe, możesz jeść je od razu, lub schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Ciasto Raffaello bez pieczenia gotowe. Życzymy smacznego!

Ciasto Raffaello bez pieczenia. Przepis na kokosowy przysmak...

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie