Na skróty
Właściwości arbuza
Arbuz to bardzo popularny letni owoc, przede wszystkim dlatego, że jest:
- słodki,
- orzeźwiający
- i niskokaloryczny.
W 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.
Arbuz zawiera beta-karoten oraz wiele cennych witamin, m.in.:
- witaminę C ,
- witaminę B1,
- witaminę B6,
- kwas pantotenowy (witamina B5).
- Poza cennymi witaminami i składnikami mineralnymi, nie bez znaczenia jest również zawartość likopenu w arbuzie, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko powstawania nowotworów oraz przedwczesnego starzenia się plamki żółtej. Ważnym związkiem w arbuzie jest także aminokwas - cytrulina, który zwiększa stężenie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, przyczyniając się do ich rozszerzenia, a co za tym idzie – do obniżenia ciśnienia krwi. Cytrulina może także łagodzić bóle mięśni, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do sporządzania różnych preparatów. Spożywanie tego owocu może pomóc nam utrzymać prawidłowy wygląd skóry i włosów. To wszystko za sprawą zawartych arbuzie karotenoidów i witaminy C - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Jak wykorzystać arbuza?
Arbuz to pyszny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni na kilka sposobów. Smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach.
Co można przygotować z arbuza?
- sorbet arbuzowy,
- lody arbuzowe,
- lemoniadę arbuzową,
- sałatkę owocową z arbuzem,
- sałatkę z arbuzem i fetą,
- zupę arbuzową.
Mamy dla Ciebie prawdziwy hit na lato - przepis na słoneczne ciasto arbuz. Ten pyszny smakołyk nie tylko wyglądem przypomina ten niezwykły owoc, ale i smakiem. Sekret tkwi w galaretce ze zmiksowanego arbuza.
Przygotowanie tego wypieku zabiera sporo czasu, ponieważ musimy upiec szpinakowy biszkopt, przygotować krem, galaretkę, a następnie dać ciastu czas, by galaretka stężała. Najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto arbuz:
Ciasto arbuz - przepis
(czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny)

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- szklanka cukru,
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego ( 16g),
Krem:
- 500 g serka mascarpone schłodzonego,
- 500 ml śmietanki 36% schłodzonej,
- 6 łyżek cukru pudru ( jeśli wolisz mniej słodkie ciasta dodaj połowę porcji),
- opakowanie cukru waniliowego ( 16g),
- 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,
Galaretka arbuzowa:
- ok. połowę arbuza ( po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki żelatyny,
- borówki do dekoracji.
Jak zrobić ciasto arbuz?
- Szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.
- Ubij jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Powoli wlej olej, miksuj aż połączy się z jajkami.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
- Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 min w 170 stopniach. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
- Pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito .Dodaj cukier puder i sok z cytryny do smaku.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody. Gdy żelatyna się rozpuści wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj. Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
- Bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
- Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
- Schowaj ciasto na ok. 2 godziny do lodówki.
Ciasto arbuz to hit tego lata. Dzieci będą w siódmym niebie....
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pij soki na zdrowie
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?