Ciasto arbuz to hit tego lata. Dzieci będą w siódmym niebie. Sekretem jest galaretka i... szpinak. Idealny patent na Dzień Arbuza

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
3 sierpnia to Dzień Arbuza. Z tej okazji mamy dla Ciebie prawdziwy hit. Ciasto arbuz, które nie tylko świetnie wygląda, ale także doskonale smakuje. Jego sekretem jest galaretka i... szpinak! Ciasto to udekorowane jest galaretką ze zmiksowanego arbuza i borówek, dzięki czemu wygląda jak arbuz. Dzieci go uwielbiają. Wypróbuj nasz przepis i sprawdź, jak krok po kroku zrobić ten letni wypiek.

Na skróty

Właściwości arbuza

Arbuz to bardzo popularny letni owoc, przede wszystkim dlatego, że jest:

  • słodki,
  • orzeźwiający
  • i niskokaloryczny.

W 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.

Arbuz zawiera beta-karoten oraz wiele cennych witamin, m.in.:

  • witaminę C ,
  • witaminę B1,
  • witaminę B6,
  • kwas pantotenowy (witamina B5).

- Poza cennymi witaminami i składnikami mineralnymi, nie bez znaczenia jest również zawartość likopenu w arbuzie, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko powstawania nowotworów oraz przedwczesnego starzenia się plamki żółtej. Ważnym związkiem w arbuzie jest także aminokwas - cytrulina, który zwiększa stężenie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, przyczyniając się do ich rozszerzenia, a co za tym idzie – do obniżenia ciśnienia krwi. Cytrulina może także łagodzić bóle mięśni, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do sporządzania różnych preparatów. Spożywanie tego owocu może pomóc nam utrzymać prawidłowy wygląd skóry i włosów. To wszystko za sprawą zawartych arbuzie karotenoidów i witaminy C - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jak wykorzystać arbuza?

Arbuz to pyszny owoc, który możemy wykorzystać w kuchni na kilka sposobów. Smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach.

Co można przygotować z arbuza?

Mamy dla Ciebie prawdziwy hit na lato - przepis na słoneczne ciasto arbuz. Ten pyszny smakołyk nie tylko wyglądem przypomina ten niezwykły owoc, ale i smakiem. Sekret tkwi w galaretce ze zmiksowanego arbuza.

Przygotowanie tego wypieku zabiera sporo czasu, ponieważ musimy upiec szpinakowy biszkopt, przygotować krem, galaretkę, a następnie dać ciastu czas, by galaretka stężała. Najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować ciasto arbuz:

Ciasto arbuz - przepis

(czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • szklanka cukru,
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16g),

Krem:

  • 500 g serka mascarpone schłodzonego,
  • 500 ml śmietanki 36% schłodzonej,
  • 6 łyżek cukru pudru ( jeśli wolisz mniej słodkie ciasta dodaj połowę porcji),
  • opakowanie cukru waniliowego ( 16g),
  • 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,

Galaretka arbuzowa:

  • ok. połowę arbuza ( po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • borówki do dekoracji.

Jak zrobić ciasto arbuz?

  1. Szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Ubij jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.
  3. Powoli wlej olej, miksuj aż połączy się z jajkami.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
  5. Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 35 min w 170 stopniach. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
  8. Pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito .Dodaj cukier puder i sok z cytryny do smaku.
  9. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody. Gdy żelatyna się rozpuści wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj. Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
  10. Bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody i dodaj do kremu. Wymieszaj.
  11. Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
  12. Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
  13. Schowaj ciasto na ok. 2 godziny do lodówki.
Smacznego!

Ciasto arbuz to hit tego lata. Dzieci będą w siódmym niebie....

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie