Charakterny piernik na piwie na świątecznym stole. Wyjątkowy przepis na puszyste ciasto o niezwykłej puszystości.

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Aromatyczny piernik z piwem to wypiek dla całej rodziny. W trakcie pieczenia alkohol wyparowuje, pozostawiając karmelowy smak. Gorycz piwa jest w zasadzie nie wyczuwalna, a przyjemnie kontrastuje ze słodyczą miodu. Ciemne piwo wykorzystuje jako naturalny spulchniacz i barwnik do ciasta. Poznaj przepis na prosty piernik z piwem na deser.

W skrócie

Tradycyjny piernik został wzbogacony dodatkiem ciemnego piwa. Taki niespodziewany składnik z pewnością zaskoczy domowników i przybyłych gości na wieczerzę wigilijną. Atutem tego ciasta jest fakt, że jest gotowe do spożycia zaraz po upieczeniu. Fani rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej mogą zrobić piernik na piwie z bakaliami. Poznaj przepis na wilgotny piernik na piwie.

Widok od góry na piernik na piwie w papierze do pieczenia, na drewnianym stole. Wokół rozrzucona kora cynamonu i anyż
Aromatyczny piernik na piwie będzie puszysty z nutką karmelowego smaku. Getty Images/margouillatphotos/zdjęcie ilustracyjne

Piernik na ciemnym piwie – przepis na ciasto bez leżakowania

Liczba porcji: na 1 keksówkę.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g miodu,
  • 150 ml ciemnego piwa,
  • 80 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • do dekoracji: prażone płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie lub lukier cytrynowy.

Jak zrobić piernik na piwie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku piekarnik włączyłam do rozgrzania do 180°C i przygotowałam keksówkę o wymiarach 33 × 16 cm. Nasmarowałam ją masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
  2. W garnku podgrzałam piwo z miodem, masłem, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Mieszałam do połączenia składników. Masę odstawiłam do przestudzenia.
  3. W wysokiej szklanej misce połączyłam przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodałam szczyptę soli.
  4. Następnie powoli wlewałam wystudzone piwo z miodem i przyprawami. Mieszałam, aż składniki połączą się na jednolitą masę.
  5. Do ciasta na piernik z piwem dodałam rozkłócone jajka.
  6. Masę na piernik na piwie przelałam do wcześniej przygotowanej keksówki i wyrównałam przy pomocy silikonowej łopatki. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  7. Piernik z piwem piekłam przez 45 minut. Wetknięty w środek patyczek powinien być suchy.
  8. Upieczony piernik z piwem wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do wystudzenia.
  9. Przed podaniem piernik można oblać polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym i posypać uprażonymi migdałami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.