Carpaccio z buraka. Przepis na przekąskę na każdą okazję. Zobacz prosty przepis z pieczonych buraków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami smakuje wyśmienicie. Wypróbuj prosty przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami.
Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami smakuje wyśmienicie. Wypróbuj prosty przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami. Katarzyna Puczyńska
Carpaccio z buraka i jabłka to pomysł na efektowną i smaczną przekąskę, idealną na kolację, przyjęcie czy świąteczny stół. Jest to proste do przygotowania danie, doprawione fetą, orzechami włoskimi i pysznym sosem winegret. Sprawdź i wypróbuj przepis na carpaccio z buraka.

W skrócie

Popularne carpaccio to danie kuchni włoskiej składające się z plastrów surowego mięsa, polane oliwą z oliwek z dodatkiem kaparów czy cienkich plasterków parmezanu. Obecnie nazwę carpaccio często stosuje się w rozszerzonym znaczeniu, a do dania dodaje się na przykład cienko pokrojone ryby, warzywa czy owoce.

Mam dla ciebie wegetariańską wersję tej przystawki. Plasterki buraków z kwaskowym jabłkiem i winegretem z dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną sera feta – to pomysł na nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową potrawę.

Przepis na carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami

czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia buraczków
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Przygotowanie carpaccia zacznij od upieczenia buraków. Umyj je i zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. 60 min. Gotowe wystudzi.
Przygotowanie carpaccia zacznij od upieczenia buraków. Umyj je i zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. 60 min. Gotowe wystudzi.

Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 małe buraki,
  • 1 jabłko,
  • kilka orzechów włoskich,
  • ser feta,
  • natka pietruszki,
  • sos winegret: 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 6 łyżek oleju lub oliwy, sól i pieprz
  • opcjonalnie ocet balsamiczny.

Jak zrobić carpaccio z buraka?

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. 60 min.
  2. Gotowe buraki przestudź, a następnie obierz i pokrój w plastry.
  3. Przygotuj winegret. Do czystego słoiczka wlej sok z cytryny, miód, musztardę i olej, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zakręć słoiczek i potrząsaj energicznie, aż masa zmieni kolor i stanie się gęstsza (patrz zdjęcie w galerii).
  4. Jabłko umyj, przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój w plasterki.
  5. Na półmisku ułóż buraki i jabłka, całość polej winegretem.
  6. Do przystawki dodaj kilka kostek fety, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki.

Carpaccio będzie się pięknie prezentować ozdobione odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!

Carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami smakuje wyśmienicie. Wypróbuj prosty przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia gestami lub strzałkami.

Carpaccio z buraka. Przepis na przekąskę na każdą okazję. Zo...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
pierwszy raz widzę Carpaccio siekierą rąbane.....
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie