Rozgrzewający butter chicken. Oto przepis na maślanego kurczaka w pomidorowym sosie garam masala. Pyszny obiad w orientalnym stylu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Indyjskie danie butter chicken to delikatny kurczak w pysznym sosie z pomidorami z dodatkiem śmietanki. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi sporej ilości masła, a także aromatycznym przyprawom, w tym orientalnej mieszance garam masala. Mam dla ciebie prosty przepis na taką potrawę.

W skrócie:

Butter chicken, czyli maślany kurczak w sosie pomidorowym, to danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Dodatkowo jest bardzo proste do przygotowania. Proponuję przepis, który w całości można zrobić na jednej patelni. Taka potrawa z pewnością cię nasyci, rozgrzeje i doda energii. Możesz podać ją z pieczywem np. chlebkami naan. Świetnie smakuje także z porcją ryżu.

Zobacz w galerii, jak przygotować maślanego kurczaka, czyli pyszne danie butter chicken.

Widok z góry na butter chicken w czarnej misce z chlebkami naan
Pyszny, maślany kurczak w wyrazistym sosie z pomidorami i śmietanką. Zobacz, jak przygotować butter chicken. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Przepis na butter chicken

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 50 g masła, najlepiej masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mielonych orzechów np. migdałów lub nerkowców.

Przyprawy:

  • 2 łyżki garam masala (mieszanka indyjskich przypraw),
  • 0,5 łyżeczki chili lub ostrej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżeczka cukru.

Jak zrobić butter chicken?

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Dodaj łyżkę przyprawy garam masala, sok z cytryny oraz jogurt. Wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej olej i połowę masła, dodaj kurczaka i podsmażaj kilka minut. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj, podsmażaj 1 minutę.
  4. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy i resztę masła. Gotuj całość ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Następnie dodaj orzechy oraz wlej śmietankę. Wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
  6. Na koniec posyp potrawę natką pietruszki.

Domowa mieszanka przypraw garam masala. Jak ją przygotować?

Kompozycja przypraw garam masala jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej. Jest mocno aromatyczna i rozgrzewająca. Możesz kupić ją gotową lub przygotować samodzielnie. To bardzo proste.

Na suchej patelni podsmaż przyprawy:

  • 1 łyżka kardamonu,
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki ziaren kolendry,
  • 5 goździków.

Następnie dodaj liść laurowy oraz pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Podsmażaj jeszcze minutę. Na koniec wyjmij i odrzuć liść laurowy, a całość utrzyj w moździerzu. Gotowe. Taką mieszankę przypraw najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pyszny, maślany kurczak w wyrazistym sosie z pomidorami i śmietanką. Zobacz, jak przygotować butter chicken. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Rozgrzewający butter chicken. Oto przepis na maślanego kurcz...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!