Na skróty
Cukinia to samo zdrowie
Sezon na cukinię trwa do końca lata. W sierpniu, gdy jest najświeższa, najtańsza i najsmaczniejsza, warto wprowadzać ją do naszej kuchni jak najczęściej.
Właściwości cukinii:
- ma niski indeks glikemiczny, mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą,
- jest niskokaloryczna - w 100 g produktu jest około 16 kcal,
- jest bogata w potas, żelazo i magnez,
- stanowi źródło witamin A,C, K oraz witamin z grupy B,
- ma działanie antyoksydacyjne.
Cukinia m.in. zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki witaminie A wpływa na prawidłowe widzenie.
Potrawy z cukinii
Cukinia to smaczne warzywo, będące odmianą dyni. W kuchni wykorzystywane jest do wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Z cukinii można zrobić np.: