Błyskawiczne placki z kaszy jaglanej. Zrobisz je na słodko i na słono. Są pyszne i chrupiące. Prosty przepis na tanie i ekspresowe placuszki

Karolina Głogowska
Placki z kaszy jaglanej można jeść na słodko i na słono
Placki z kaszy jaglanej można jeść na słodko i na słono 123rf/okkijan/zdjęcie ilustracyjne
Smakowite placki z kaszy jaglanej to lekkie i ekspresowe danie, które można przygotować na kilka sposobów. Na słodko – z jabłkiem albo na słono, np. z cukinią lub pieczarkami. Takie placuszki jaglane możesz przyrządzić na śniadanie i na kolację. Sprawdzą się także na szybki i lekki obiad.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszne i ekspresowe placki z kaszy jaglanej. Są lekkie, chrupiące i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko i nie sprawiają żadnego kłopotu. Najlepsze w nich jest to (oczywiście oprócz smaku), że można je przygotować i na śniadanie, i na kolację, a nawet na szybki i tani obiad. Placki z kaszy jaglanej możesz także zrobić na kilka sposobów – na słodko i słono. Poniżej podaję przepis podstawowy. Jeśli dodasz do składników jedno, starte jabłko, wyjdą pyszne, słodkie placuszki na śniadanie. Dodaj zamiast tego małą, startą cukinią albo kilka pokrojonych pieczarek i otrzymasz wyśmienite placuszki warzywne. Polecam każdą wersję tego lekkiego i smakowitego dania.

Placki z kaszy jaglanej

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki mąki,

  • szczypta soli,

  • szczypta kurkumy

  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki jaglane?

  1. Ugotowaną kaszę umieściłam w misce. Dodałam mąkę i jajka.

  2. Wymieszałam całość. Dodałam sól, kurkumę i ponownie wymieszałam.

  3. Z masy formowałam płaskie placuszki.

  4. Na patelni rozgrzałam olej.

  5. Placuszki smażyłam z obu stron na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni