Na kanapki przygotuj tradycyjne bajgle. Oto sprawdzony przepis na domowe pieczywo. Idealny wypiek jak z amerykańskiego bistro

Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Bajgle, czyli chrupkie, drożdżowe bułki w kształcie bransoletki lub obwarzanka. Mimo że największą popularnością bajgle cieszą się w Nowym Jorku, to właśnie Polacy powinni być z nich najbardziej dumni, bo najprawdopodobniej wymyślono je w Krakowie. Mamy dla was przepis na te pyszne bułki. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować bajgle.

Spis treści

Pyszne bajgle - od Krakowa po Nowy Jork

Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla obchodzony jest 15 stycznia. Warto zajadać się tym pieczywem o każdej porze dnia. Zebraliśmy kilka informacji na temat tego pieczywa.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowania bajgli krok po kroku

Bajgiel to pieczywo o zwartym miąższu z przylegającą skórką. Przepis na ten przysmak został wymyślony w Polsce, najprawdopodobniej w Krakowie. W podaniach historycznych pierwsze wzmianki o bajglach występują już na początku XVII w. (możemy o tym przeczytać m.in. w Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego).

Przepis na bajgle został przewieziony na Manhattan przez emigrantów z Polski. Prawdziwą fortunę zbił na nich pochodzący z Lublina Harry Lender, który w 1927 roku w Connecticut założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Przygotowanie bajgli nie jest zbyt pracochłonne, ale zrobienie ich wymaga nieco siły. Ciasto jest twarde i trzeba je wyrabiać tak długo, aż zmięknie i stanie się elastyczne. Swój oryginalny smak i nieco słodką, rumianą skórkę bułki zawdzięczają wcześniejszemu obgotowaniu w słodkiej wodzie. Czynność ta nie jest trudna i zajmuje niewiele czasu.

Może cię także zainteresować:

Widok z góry na bajgle na czarnym półmisku
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Przepis na bajgle

Liczba porcji: 16 bajgli.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 20 dag drożdży+ łyżeczka cukru,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 1,5 l wody do gotowania+ 2 łyżki cukru.

Jak zrobić bajgle?

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem.

  2. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.

  3. Dodaj wodę, olej, cukier, sól i wyrób ciasto.

    Nasza rada: wyrabianie ciasta na bajgle jest dość trudne i wymaga nieco czasu i siły, trzeba wyrabiać je tak długo, aż zmięknie i będzie elastyczne, m.in. 10 minut. Warto zatem pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba.

  4. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  5. Ciasto podziel na pół i każdą część na kolejne kawałki. Łącznie powinno wyjść 16 bajgli.

  6. Formuj bajgle i ponownie przykryj ściereczką na kilka minut.

  7. Zagotuj wodę z cukrem.

  8. Wkładaj do wody po 3 bajgle i gotuj przez ok. 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej.

  9. Wyjmij bajgle na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi bajglami.

  10. Piecz bajgle przez ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Bajgle najlepiej smakują na ciepło.Domowe bajgle smakują wyśmienicie, zarówno na słodko i słono, np. z serkiem czy konfiturą. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku lub w tosterze. Smacznego!

Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Na kanapki przygotuj tradycyjne bajgle. Oto sprawdzony przep...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wera
Bajgle w wytrawnej formie są najlepsze! Z łsosoeim, sałatą, dobrym sosem i warzywami. Pychotka. Idealne na romantyczną kolację we dwoje :) Do tego zimna perełka i mamy najpyszniejszą koalcję na świecie.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni