Na deser robię puszyste obwarzanki z serem. Poznaj przepis, który zachwyca wilgotnością. Rodzina będzie cię częściej o nie prosić

Anna Daniluk
Domowe obwarzanki z serem smakują wyśmienicie. Mają wilgotny środek, są chrupiące i rumiane. Rodzina ci za nie podziękuje.
Domowe obwarzanki z serem smakują wyśmienicie. Mają wilgotny środek, są chrupiące i rumiane. Rodzina ci za nie podziękuje. 123rf.com/greggr/zdjęcie ilustracyjne
Na wytrawny podwieczorek podaję pyszne obwarzanki z serem. Zazwyczaj do ciasta dodaję odrobinę półtłustego twarogu, aby pieczywo pozostało dłużej świeże. Wierzch tuż przed pieczeniem obsypuję startym żółtym serem. Ten przepis wypatrzyłam lata temu na wyciętym skrawku papieru z jakiegoś czasopisma kulinarnego, co najmniej sprzed 20 lat. Korzystam z niego do dziś po niewielkich modyfikacjach. Poznaj przepis na niezawodne obwarzanki z serem dla całej rodziny.

W skrócie:

Obwarzanki są większości z nas dobrze znane i kojarzą się z Krakowem. Ten przepis urozmaica smak tradycyjnych obwarzanków dodatkiem twarogu. Konsystencja tego ciasta jest wyjątkowa. Obgotowane we wrzątku porcje ciasta są rumiane, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Całość uzupełnia ciągnący się ser, tworząc obłędny rarytas. Polecam przyrządzić go jako bazę do kanapek, wziąć jako przekąskę do pracy w przerwie na lunch lub podać z filiżanką gorącej kawy na rodzinny podwieczorek. Są tak dobre, że domownicy będą prosić o więcej.

Obwarzanki z serem – przepis na smaczną przekąskę

Liczba porcji: na 12 sztuk.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 250 ml ciepłej wody,

  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant),

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Na nadzienie serowe:

  • 200 g tartego sera żółtego np. gouda,

  • 50 g twarogu półtłustego,

  • szczypta pieprzu.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mleka,

  • czarny mak, sezam lub czarnuszka do posypania.

Jak zrobić obwarzanki z serem?

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodając łyżeczkę cukru.

  2. Dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Odstaw na około 10 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.

  3. Do szerokiej miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól. Dodaj rozczyn oraz olej rzepakowy.

  4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

  5. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Najlepszy będzie wyłączony piekarnik.

  6. W międzyczasie w miseczce połącz starty żółty ser z twarogiem i dopraw pieprzem. Wymieszaj składniki, tworząc jednolite nadzienie.

  7. Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z piekarnika na stolnicę i delikatnie zagnieć.

  8. Podziel na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na wałek o długości około 20 cm.

  9. Następnie rozciągnij każdy wałek, delikatnie rozpłaszcz i nałóż na niego odrobinę masy serowej.

  10. Skręć wałek, tworząc „świderek” z serem w środku, a następnie połącz oba końce, aby uformować kształt obwarzanka.

  11. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli.

  12. Delikatnie wrzucaj po 2-3 obwarzanki na wrzącą wodę i gotuj przez około 30 sekund, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na chwilę na metalową kratkę, aby odciekły.

  13. Ułóż obwarzanki z serem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  14. Posmaruj każdy obwarzanek roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a następnie posyp makiem lub sezamem.

  15. Obwarzanki z serem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż obwarzanki nabiorą złocistego koloru.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do takich obwarzanków z serem sprawdzi się dodanie suszonych ziół. Do farszu serowego świetnie smakuje suszone oregano, tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Nadmiar obwarzanków mrożę i odświeżam je ponownie w piekarniku. W ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni