W skrócie:
Obwarzanki są większości z nas dobrze znane i kojarzą się z Krakowem. Ten przepis urozmaica smak tradycyjnych obwarzanków dodatkiem twarogu. Konsystencja tego ciasta jest wyjątkowa. Obgotowane we wrzątku porcje ciasta są rumiane, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Całość uzupełnia ciągnący się ser, tworząc obłędny rarytas. Polecam przyrządzić go jako bazę do kanapek, wziąć jako przekąskę do pracy w przerwie na lunch lub podać z filiżanką gorącej kawy na rodzinny podwieczorek. Są tak dobre, że domownicy będą prosić o więcej.
Obwarzanki z serem – przepis na smaczną przekąskę
Liczba porcji: na 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant),
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Na nadzienie serowe:
200 g tartego sera żółtego np. gouda,
50 g twarogu półtłustego,
szczypta pieprzu.
Do posmarowania:
1 jajko,
1 łyżka mleka,
czarny mak, sezam lub czarnuszka do posypania.
Jak zrobić obwarzanki z serem?
Sposób przygotowania:
W miseczce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodając łyżeczkę cukru.
Dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Odstaw na około 10 minut, aż rozczyn zacznie się pienić.
Do szerokiej miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól. Dodaj rozczyn oraz olej rzepakowy.
Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Najlepszy będzie wyłączony piekarnik.
W międzyczasie w miseczce połącz starty żółty ser z twarogiem i dopraw pieprzem. Wymieszaj składniki, tworząc jednolite nadzienie.
Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je z piekarnika na stolnicę i delikatnie zagnieć.
Podziel na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na wałek o długości około 20 cm.
Następnie rozciągnij każdy wałek, delikatnie rozpłaszcz i nałóż na niego odrobinę masy serowej.
Skręć wałek, tworząc „świderek” z serem w środku, a następnie połącz oba końce, aby uformować kształt obwarzanka.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli.
Delikatnie wrzucaj po 2-3 obwarzanki na wrzącą wodę i gotuj przez około 30 sekund, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na chwilę na metalową kratkę, aby odciekły.
Ułóż obwarzanki z serem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj każdy obwarzanek roztrzepanym jajkiem z mlekiem, a następnie posyp makiem lub sezamem.
Obwarzanki z serem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż obwarzanki nabiorą złocistego koloru.
Kulinaria

Do takich obwarzanków z serem sprawdzi się dodanie suszonych ziół. Do farszu serowego świetnie smakuje suszone oregano, tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Nadmiar obwarzanków mrożę i odświeżam je ponownie w piekarniku. W ten sposób zaoszczędzisz czas i pieniądze.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!