W skrócie:
Babka ucierana to dla wielu tradycyjny i ulubiony przysmak, przygotowywany często na Wielkanoc. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek, w nieco innej wersji, bo z dodatkiem majonezu. U mnie w domu to prawdziwy hit! Co ważne, jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie obawiaj się, że przez dodatek majonezu ciasto będzie tłuste. Jest wprost przeciwnie. Po upieczeniu babka jest lekka, delikatna i puszysta.
Proponuję oprószyć babkę cukrem pudrem, ale równie dobrze możesz udekorować ją lukrem lub polewą czekoladową
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną i lekką babkę majonezową.
Przepis na babkę majonezową
czas przygotowania: 20 minut + 40 minut na pieczenie
porcja na 1 babkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki majonezu,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 180 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie skórka starta z cytryny,
- cukier puder do dekoracji,
- łyżeczka masła do natłuszczenia formy.