Babka majonezowa. Przepis na wyśmienitą babkę ucieraną na Wielkanoc i nie tylko. Jest pyszna i lekka jak puch

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Babka majonezowa to pyszne i wyjątkowo puszyste ciasto. Mimo że dodaje się do niej majonez to wypiek jest lekki i niezbyt tłusty. Taki smakołyk sprawdzi się idealnie jako babka wielkanocna, a także wyśmienite ciasto na inne, specjalne okazje. Przekonaj się, jak rewelacyjnie smakuje i wypróbuj przepis na babkę majonezową.

W skrócie:

Babka ucierana to dla wielu tradycyjny i ulubiony przysmak, przygotowywany często na Wielkanoc. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek, w nieco innej wersji, bo z dodatkiem majonezu. U mnie w domu to prawdziwy hit! Co ważne, jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie obawiaj się, że przez dodatek majonezu ciasto będzie tłuste. Jest wprost przeciwnie. Po upieczeniu babka jest lekka, delikatna i puszysta.

Proponuję oprószyć babkę cukrem pudrem, ale równie dobrze możesz udekorować ją lukrem lub polewą czekoladową

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną i lekką babkę majonezową.

Przepis na babkę majonezową

czas przygotowania: 20 minut + 40 minut na pieczenie
porcja na 1 babkę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 180 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie skórka starta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji,
  • łyżeczka masła do natłuszczenia formy.

Jak zrobić babkę majonezową?

  1. Przygotowanie babki zacznij od rozdzielenie białek od żółtek.
  2. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Białka zacznij ubijać mikserem, dodaj szczyptę soli, a gdy zaczną się robić gęste wsyp porcjami cukier i wanilię.
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
  5. Na koniec wsyp suche składniki i dodaj majonez.
  6. Możesz dodać także skórkę otartą z cytryny.
  7. Przelej ciasto do natłuszczonej masłem blaszki babkowej z kominkiem.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe tzn. wbij w babkę patyczek do szaszłyków i jeśli będzie suchy to znak, że możesz wyjąć ciasto z piekarnika.
  9. Wyjmij babkę z blaszki i ostudź.
  10. Posyp ciasto cukrem pudrem dla dekoracji.

.

Lekka i puszysta babka majonezowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Babka majonezowa. Przepis na wyśmienitą babkę ucieraną na Wi...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie