Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Chrupiące skrzydełka buffalo z air fryer. To danie to sama przyjemność
Moda na używanie frytkownic beztłuszczowych trwa w najlepsze. Na fali tej popularności powstała książka „Air fryer. Przystawki, dania główne i desery” autorstwa...
Rzodkiewkowy quiz kulinarny – sprawdź swoją wiedzę!
Ten quiz to gratka dla wszystkich miłośników kulinarnych ciekawostek. Sprawdź swoją wiedzę o chrupiącej bohaterce wiosennych sałatek i przekonaj się, czy...
Smak dzieciństwa. Wypróbuj prosty przepis na pyszny obiad z młodymi ziemniakami
Mam dla ciebie pomysł na momentalne, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Polecam przepis na młode ziemniaki z kefirem, jajkiem sadzonym...
Wiosenny hit obiadowy: Chłopski garnek z młodą kapustą i kiełbasą
Smakowity chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to wyborne, sycące i łatwe do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością...
Rzodkiewka w roli głównej: 5 pomysłów, które musisz wypróbować
Chrupiące rzodkiewki o rubinowej barwie to warzywo, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Jest jedną z pierwszych nowalijek, które chcesz chrupać, aby...
Domowy chleb Justyny Steczkowskiej: prosty przepis z niezwykłą mocą
Justyna Steczkowska awansowała do finału 69. Edycji Konkursu Piosenki Eurowizji, który odbędzie się 17 maja 2025 roku w Bazylei. Jej sprawność fizyczna,...
Te ciastka z rabarbarem zrobisz w 20 minut. Zawsze się udają
Szukasz ekspresowego do zrobienia przepisu z rabarbarem? Proponuję przygotować pyszne ciastka francuskie. Taki pachnący cynamonem przysmak z pewnością zachwyci...
Trudny quiz o daniach z młodej kapusty. Sprawdź swoją wiedzę
W sezonie na młodą kapustę trudno się od niej oderwać. Delikatna, chrupiąca i pełna smaku, króluje w kuchniach zarówno w tradycyjnych, jak i zaskakujących...
Takich schabowych jeszcze nie jadłeś. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Kotlety po zbójnicku to przepyszne danie obiadowe, którym z powodzeniem możesz ugościć na co dzień i od święta. Z tym niezawodnym przepisem przygotujesz je bez...
Smakowite pierogi z mięsem jak z PRL-u. Wykorzystasz do nich wołowinę z rosołu
Pierogi z mięsem to danie kojarzone najczęściej z czasami PRL-u. Wtedy na stołówkach i w wielu domach podawano pierogi z farszem z ugotowanej w rosole wołowiny....