W skrócie:
Justyna Steczkowska jest artystką, która wciąż pracuje i realizuje się w różnych projektach muzycznych. Jednak jest też żoną i mamą trojga dzieci, a sama często podkreśla, że rodzina jest najważniejsza. W programie „Gwiazdorska kuchnia Ani” w kuchnie towarzyszyli piosenkarce synowie: Leon i Stanisław Myszkowscy. Właśnie oni najczęściej gotują i planują domowe posiłki. Warto wspomnieć, że w 2016 roku Leon opublikował książkę kulinarną „Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki”, w której dał upust swojej pasji. Justyna Steczkowska skorzystała z pomocy dzieci i upiekła swój niezawodny chleb z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej. Ten patent przedłuża świeżość bochenka i jego przydatność do spożycia.
– Wiem, że są maszyny do wyrabiania chleba. Chleb jest czymś ciepłym, domowym i liczy się rączka, która go wyrabia. Uważam, że to jest bardzo ważne. Jednak zostaje w tym chlebie ludzka energia i miłość. – wyznaje Steczkowska w trakcie programu.
Chleb Justyny Steczkowskiej — przepis z kaszą gryczaną
Składniki:
1/2 litra ciepłej wody,
1/2 kostki drożdży,
500 g mąki,
1/2 torebki kaszy białej gryczanej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka miodu spadziowego,
ziarna maku i słonecznika do posypania.
Jak zrobić chleb Justyny Steczkowskiej?
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w garnku z ciepłą wodą. Następnie dodajemy łyżkę miodu spadziowego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Dosypujemy kaszę białą gryczaną i odstawiamy mieszankę, aż drożdże zaczną pracować.
Po wyrośnięciu drożdży wyrabiamy ciasto rękami, dodając łyżeczkę soli.
Stopniowo wsypujemy odmierzone pół kilograma mąki (najlepiej po jednej łyżce) i dokładnie wyrabiamy ciasto na chleb przez 15-20 minut, energicznie je napowietrzając.
Gdy zacznie odchodzić od dłoni, przekładamy je do foremki.
Chleb Justyny Steczkowskiej przed pieczeniem posypujemy ciasto ziarnami maku i słonecznika. Bochenek pieczemy w temperaturze 220°C przez 20 minut.
Leon Myszkowski w programie zdradził, że dawno nie jadł tego chleba. A wszystkiemu winne są przygotowania jego mamy do Eurowizji. Artystka obiecała, że jak skończy się wir związany z konkursem, to wróci normalnych obowiązków domowych.
Źródło:
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
