Justyna Steczkowska piecze wyjątkowy chleb „z sercem i energią”. Od lat wierna jest jednemu przepisowi. Ma trik na przedłużenie świeżości

Anna Daniluk
Chleb Justyny Steczkowskiej to bochenek z kaszą gryczaną na drożdżach. Wyrabiania go ręcznie, aby przekazać energię i miłość.
Chleb Justyny Steczkowskiej to bochenek z kaszą gryczaną na drożdżach. Wyrabiania go ręcznie, aby przekazać energię i miłość. nobtis/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne/AKPA
Justyna Steczkowska awansowała do finału 69. Edycji Konkursu Piosenki Eurowizji, który odbędzie się 17 maja 2025 roku w Bazylei. Jej sprawność fizyczna, kondycja i smukła sylwetka może inspirować do poszukiwania sekretu kryjącego się w jej jadłospisie. Znana piosenkarka od lat wierna jest jednemu przepisowi na chleb. Recepturę zdradziła w programie „Gwiazdorska kuchnia Ani” na antenie TVP prowadzonego przez szefową kuchni Annę Strażyńską.

W skrócie:

Justyna Steczkowska jest artystką, która wciąż pracuje i realizuje się w różnych projektach muzycznych. Jednak jest też żoną i mamą trojga dzieci, a sama często podkreśla, że rodzina jest najważniejsza. W programie „Gwiazdorska kuchnia Ani” w kuchnie towarzyszyli piosenkarce synowie: Leon i Stanisław Myszkowscy. Właśnie oni najczęściej gotują i planują domowe posiłki. Warto wspomnieć, że w 2016 roku Leon opublikował książkę kulinarną „Kuchnia Leona. Gotowanie i inne zajawki”, w której dał upust swojej pasji. Justyna Steczkowska skorzystała z pomocy dzieci i upiekła swój niezawodny chleb z dodatkiem niepalonej kaszy gryczanej. Ten patent przedłuża świeżość bochenka i jego przydatność do spożycia.

– Wiem, że są maszyny do wyrabiania chleba. Chleb jest czymś ciepłym, domowym i liczy się rączka, która go wyrabia. Uważam, że to jest bardzo ważne. Jednak zostaje w tym chlebie ludzka energia i miłość. – wyznaje Steczkowska w trakcie programu.

Chleb Justyny Steczkowskiej — przepis z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 1/2 litra ciepłej wody,

  • 1/2 kostki drożdży,

  • 500 g mąki,

  • 1/2 torebki kaszy białej gryczanej,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżka miodu spadziowego,

  • ziarna maku i słonecznika do posypania.

Jak zrobić chleb Justyny Steczkowskiej?

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuszczamy w garnku z ciepłą wodą. Następnie dodajemy łyżkę miodu spadziowego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

  2. Dosypujemy kaszę białą gryczaną i odstawiamy mieszankę, aż drożdże zaczną pracować.

  3. Po wyrośnięciu drożdży wyrabiamy ciasto rękami, dodając łyżeczkę soli.

  4. Stopniowo wsypujemy odmierzone pół kilograma mąki (najlepiej po jednej łyżce) i dokładnie wyrabiamy ciasto na chleb przez 15-20 minut, energicznie je napowietrzając.

  5. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, przekładamy je do foremki.

  6. Chleb Justyny Steczkowskiej przed pieczeniem posypujemy ciasto ziarnami maku i słonecznika. Bochenek pieczemy w temperaturze 220°C przez 20 minut.

Leon Myszkowski w programie zdradził, że dawno nie jadł tego chleba. A wszystkiemu winne są przygotowania jego mamy do Eurowizji. Artystka obiecała, że jak skończy się wir związany z konkursem, to wróci normalnych obowiązków domowych.  

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni