Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Nie masz pomysłu na małe co nieco? Oto szybki, tani i sycący koktajl bananowy
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi to pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Całość przygotujesz niemal w mgnieniu oka i to bez mleka i bez cukru. To...
Quiz: Czy Twoja wiedza o kapuście jest świeża jak ona?
Młoda, chrupiąca i pełna smaku – kapusta to prawdziwa królowa wiosennych stołów! Myślisz, że wiesz o niej wszystko? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie i...
Ostatni przepis Tomasza Jakubiaka. Znany kucharz cenił kuchnię polską
Był kucharzem, osobowością telewizyjną i twórcą programów kulinarnych. Przez lata zgromadził grono fanów swoich przepisów i sposobu opowiadania o jedzeniu....
Najlepszy hummus na śniadanie. Poznaj prosty przepis na zdrową pastę kanapkową
Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Zazwyczaj korzystam z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze z puszki. Dzięki temu mogę go zrobić w mniej...
Pieczona głowa owcy, canneloni i obłędny sos. Film „Babcie” to łakomy kąsek
Na platformie streamingowej Netflix 9 maja zadebiutował film „Babcie”. Ten komediodramat jest opowieścią o żałobie, tęsknocie, miłości w dojrzałym wieku i...
Szukasz pomysłu na placek do kawy? Oto najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem
Proste, szybkie i kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od...
Rozpustna pizza jak z Chicago. W tym placku farsz ocieka w sosie
Pizza z Chicago to zupełnie inna historia niż włoski placek na cienkim spodzie z trzema składnikami na wierzchu. Deep dish pizza pieczona jest w głębokim...
Kolorowe ceviche zaintryguje poszukiwaczy kulinarnych doznań. Oto papieski przysmak
Peruwiańskie ceviche to danie na bazie surowego dorsza skropionego sokiem z limonki. Przysmak rozprzestrzenił się też w innych krajach Ameryki Południowej przez...
Najlepszy bigos z młodej kapusty. Tani, sycący i pyszny
Smakowity bigos z młodej kapusty to jeden z najlepszych i najprostszych obiadów, które możemy przygotować wiosną i latem. Jest banalnie prosty do zrobienia,...
Zaskakujące ciasteczka winne. We Włoszech jedzą je nawet dzieci
Nadia Caterina Munno twierdzi, że te winne ciasteczka, wypiekane są w jej rodzinie od pokoleń i należą do jej ulubionych. Pochodzą z południa Włoch, szczególnie...