Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Smakowity schab po myśliwsku z grzybami. To danie obezwładnia smakiem
Poczuj zapach lasu i smak soczystego mięsa w swojej kuchni. Przepis na schab po myśliwsku podpatrzyłam u koleżanki, która w lecie każdą wolną chwilę spędza w...
Sezon na rabarbar w toku. Wykorzystaj go w wyjątkowym placku siostry Anastazji
Ciasto z rabarbarem to niemal obowiązkowy przysmak na wiosnę i początek lata. Tym razem polecam ci przepis na placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji....
Najlepsze śniadanie ze szparagami. Pyszne, zdrowie i prawie luksusowe
Masz ochotę na szparagi? Proponuję prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszne szparagi w boczku z jajkiem. Takie danie z pewnością doda energii i zaspokoi...
Czy jesteś smakoszem ryb i owoców morza? Sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie
Czy znasz egzotyczne dania z ośmiornicy, rybne przysmaki ze Skandynawii i klasyczne potrawy serwowane nad morzem? Sprawdź swoją wiedzę w tym wyjątkowym quizie...
Na imprezę upiecz chrupiące empanady. Zrobisz je z minimalną ilością tłuszczu
Szukasz pomysłu na danie w meksykańskim stylu? Polecam ci zrobić chrupiące empanady nadziewane wołowiną i startym żółtym serem, który rozkosznie się roztapia w...
Kolorowa sałatka ze szparagów i pstrąga. Wiosenna uczta w mniej niż 30 minut
Szparagi, pstrąg i kuskus to niektóre ze składników tworzących smakowitą sałatkę. Skrop je aromatycznym winegretem cytrynowym, a z trudem się od niej oderwiesz....
Najlepszy przepis na szakszukę. Tym śniadaniem przełamiesz rutynową jajecznicę
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na pożywną szakszukę. To pyszne i proste do zrobienia danie z Bliskiego Wschodu, którego podstawą są jajka i pomidory. Smaży...
Smakowity tort truskawkowy. Z kremem waniliowym smakuje niebiańsko
Chcesz upiec tort smaczny, ale nie za słodki? Ten delikatny biszkopt przełożony kremem waniliowym i truskawkami to strzał w dziesiątkę. Aby podbić jego smak,...
Chrupiące ogórki małosolne. Oto przepis babci na kruche warzywa
Ogórki małosolne przygotowane własnoręcznie są najsmaczniejsze. Ich zrobienie wcale nie sprawia kłopotu, ale warto wiedzieć, jakich błędów unikać. Źle dobrane...
Młoda kapusta na 9 sposobów. Te łatwe sezonowe dania cię zachwycą
Szukasz pomysłów na łatwy, ale smaczny i sycący obiad? Polecamy 9 przepisów na sezonowe dania z młodą kapustą. To m.in. wyśmienity bigos z młodej kapusty,...