Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Najlepszy dodatek do schabowego. Od tej zasmażanej kapusty trudno się oderwać
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu z młodej kapusty? Mam dla ciebie najlepszy przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem. Jej przygotowanie jest proste i...
Fani mięsa będą zachwyceni. Odkryj sposób na schab po prowansalsku siostry Anastazji
Schab po prowansalsku z przepisu siostry Anastazji to danie, które wprost rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, bo łączy doświadczenie w gotowaniu znanej...
Jak zaplanować czas na herbatę? Oto wskazówki na najlepsze tea party
Jednym z trendów prognozowanych na 2025 są przyjęcia herbaciane. Z pewnością filiżanka gorącej kawy z kawałkiem pysznego domowego ciasta w gronie znajomych...
Quiz dla miłośników herbaty. Przekonaj się, czy wiesz o niej wszystko
Herbata – napój, który potrafi rozgrzać w chłodne dni, dodać energii o poranku i zrelaksować wieczorem. Od delikatnej białej herbaty, przez aromatyczną zieloną,...
Najsmaczniejsze desery na Dzień Matki. Do nich nie musisz nawet włączać piekarnika
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Matki? Proponuję zrobić niezawodne desery, które zrobisz bez pieczenia. Możesz wybierać spośród 5 frykasów. Jedynie musisz się...
Najlepsze zapiekane szparagi. Ta posypka obłędnie chrzęści pod zębami
Właśnie wiosną na stołach królują zielone szparagi. Proponuję ci prosty, a zarazem wykwintny przepis na zapiekane zielone szparagi pod chrupiącą posypką z ziół,...
Czy miód może się zepsuć? Poznaj odpowiedź na to nurtujące pytanie
Płynny, pachnący i o bursztynowym kolorze miód jest chętnie używany w marynatach, herbatach i ciastach. Co więcej, potrafi łagodzić ból gardła. Jednak możesz...
HIT DNIAZjadłam posiłki jak astronautka. Te polskie dania polecą w kosmos
Polska marka z Kielc produkująca żywność liofilizowaną LYOFOOD stworzyła zaopatrzenie polskiej misji kosmicznej. Dzięki uprzejmości producenta zyskałam okazję...
Na obiad ugotuj makaron z truskawkami. Z jednym składnikiem zrobisz wersję fit
Włosi kręcą nosem, gdy w kuchni polskiej łączymy makaron z truskawkami, jogurtem i cukrem. Jednak trudno wyobrazić sobie bardziej zaskakujące i pyszne...
Jak doprawić młodą kapustę? Te przyprawy to zestaw obowiązkowy
Młoda kapusta króluje wiosną na polskich stołach. Delikatna, słodkawa, chrupiąca to źródło witamin. Ale czy wiesz, jak wydobyć z niej jeszcze więcej smaku?...