Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Najlepszy karczek z grilla na obiad. Smak tkwi w prostej marynacie
Dobry przepis na karczek z grilla nie wymaga cudów. Wystarczy tylko jakościowe mięso, kilka łatwo dostępnych składników i czasu. Ten karczek nie potrzebuje...
Gotowanie bobu bez problemu. Oto garść wskazówek, aby smakował jak nigdy dotąd
Gotowanie bobu bywa zdradliwe! Choć wydaje się proste, klucz tkwi w szczegółach. Czy wrzucać do wrzątku, czy do zimnej wody? Ile czasu gotować, żeby bób był...
Nie ma lepszej fasolki szparagowej do słoików! Całą zimę będziesz do niej wracać
Siostra Anastazja Pustelnik potrafi zaskoczyć wieloma przepisami. Tym razem proponuje prostotę rodem z klasztornej kuchni. Jędrna fasolka szparagowa zalana...
Na Boże Ciało podam sałatkę z truskawkami i halloumi. Jest obłędnie pyszna!
Zbliża się Boże Ciało, a z nim długi weekend. To może być okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi i podania różnorodnych letnich smaków. Proponuję ci...
Upiecz wyjątkową cukinię faszerowaną gyrosem. Po prostu trudno się od niej oderwać
Cukinia faszerowana gyros to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad, który zachwyci każdego! To proste danie z wyrazistym farszem z kurczaka gyros i świeżymi...
Treściwy bigos z młodej kapusty z mięsem wieprzowym. Chętnych do niego nie zabraknie
Wiosną i latem polecam bigos z młodej kapusty z mięsem wieprzowym. Nie będziesz mógł się od niego oderwać. Zrobisz go o wiele szybciej niż klasyczny bigosie z...
Jesteś smakoszem kurczaka? Sprawdź się w naszym quizie
Kurczak to jedno z najczęściej zajadanych mięs na świecie. Po prostu uniwersalne, dostępne i niesamowicie zróżnicowane pod względem zastosowania. Od domowego...
Sielski placek z czereśniami, jak spod wiejskiej strzechy. Kruchy i maślany
Nie czekaj i na weekend zrób kruchy placek z czereśniami. To domowe ciasto z sezonowymi owocami to idealny sposób na letni deser, który łączy w sobie prostotę,...
Od 2026 kupisz miód tylko z… procentami? Oto co się zmieni
Już w 2026 roku zmienią się etykiety na słoikach miodu – i choć chodzi tylko o dodatkowe liczby i nazwy krajów. Kupując miód w sklepie, możesz poczuć się...
Najpopularniejsze
Nekera The Social Hub Paris
None