Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Rewelacyjna surówka z młodej kapusty i ogórków. Idealnie chrupiąca z każdym kęsem
Lekka, chrupiąca i pełna świeżości – rewelacyjna surówka z młodej kapusty i ogórka to idealny dodatek do letnich obiadów. Zrobisz ją w kilka chwil, a jej smak...
Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Najlepsza do grilla
Łatwa, pożywna i przepyszna sałatka z młodych ziemniaków to samo zdrowie na talerzu. Jest chrupiąca, kolorowa, wspaniale syci i świetnie smakuje. Gwarantuję, że...
Najlepszy gulasz z serc drobiowych jak od babci. Bardzo tani obiad jak z PRL-u
Szukasz pomysłu na tani obiad dla całej rodziny bez uszczerbku na budżecie domowym? Polecam sięgnąć po przepis na gulasz z serc drobiowych. To pyszny sposób na...
Nori, sashimi i wasabi. Wiesz, co kryje się pod tymi nazwami? Rozwiąż quiz i sprawdź!
Sushi od lat podbija podniebienia smakoszy na całym świecie – od prostych nigiri po zaskakujące wariacje z truflami czy mango. Ale czy wiesz, która ryba jest...
Soczysta karkówka z ketchupową marynatą – palce lizać!
Mam dla ciebie przepis na soczystą karkówkę z grilla. Tak przyrządzona zachwyci każdego smakosza. Jej niezwykły smak to zasługa wyjątkowej marynaty z ketchupu,...
Zapomnij o serniku! Obłędne ciasto porzeczkowe siostry Anastazji to gwiazda sezonu
Wszystkie ciasta siostry Anastazji to prawdziwe rarytasy. W czerwcu i lipcu, gdy na straganach pojawiają się porzeczki, warto wypróbować przepis na obłędne...
HIT DNIATakie sushi nie ma sobie równych. Poznaj domowy przysmak z pieczonym łososiem
Sushi to danie, które kojarzy się z modnymi sushi barami, mistrzami kuchni lub szybkim lunchem zamawianym do biura. Jednak z odpowiednimi wskazówkami możesz je...
Ogórki gyros – pikantny hit do grilla i kanapek! Na sklepowe już nie spojrzysz
Zapomnij o zwyczajnych ogórkach kiszonych i małosolnych. Zrób ogórki gyros – pikantne, chrupiące i pełne aromatu! Ten hit rozgościł się w mojej spiżarni i nie...
Pyszna truskawkowa pianka. Najlepszy deser z galaretką na lato
Masz ochotę na pyszny deser z truskawkami i galaretką? Zrób wyśmienitą truskawkową piankę, która rozpływa się w ustach. Jest lekka jak chmurka i przypomina...
Wyborny pasztet z cukinii siostry Anastazji na kanapki. Niebo w gębie!
Szukasz pomysłu na obłędny pasztet z cukinii? Ten z przepisu siostry Anastazji to prawdziwy rarytas. Sposób podpatrzyłam u koleżanki, u której często gości w...
Najpopularniejsze
Nekera The Social Hub Paris
None