Zdrowa sałatka z pomidorami i roszponką – jest pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Poznaj prosty przepis na szybką przekąskę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak łatwo możesz przygotować wyśmienitą sałatkę z roszponką i pomidorami. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak łatwo możesz przygotować wyśmienitą sałatkę z roszponką i pomidorami. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie bardzo prosty przepis na pyszną i zdrową sałatkę z roszponką i pomidorami. Możesz podjadać ją na lunch, kolację czy podać do dań z grilla. Smakuje wyśmienicie! Gwarantuję, że nie napracujesz się przy jej wykonaniu. Wystarczy jedynie połączyć łatwo dostępne składniki i polać nieskomplikowanym sosem winegret. Sprawdź, jaka jest dobra. Wypróbuj przepis na błyskawiczną sałatkę na przekąskę.

W skrócie:

Zdrowa sałatka – sprawdzony przepis na przekąskę

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Polecam prosty przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami. Jest ona pyszna, wyrazista i pożywna. Dodaję do niej ser bałkański, a gdy chcę wzbogacić ją o odrobinę chrupkości, posypuję całość podprażonymi ziarnami słonecznika. Świetnie sprawdzą się także pestki z dyni. Sałatka pasuje również jako dodatek do dań z grilla, jak karkówka czy szaszłyki z kurczaka.

Przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 garści roszponki,
  • 2 pomidory,
  • 120 g sera feta lub sera bałkańskiego,
  • mała cebula lub szczypiorek
  • opcjonalnie: po łyżce ziaren słonecznika i pestek z dyni,

sos:

  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić zdrową i szybką sałatkę z pomidorami i roszponką?

  1. Umyj roszponkę i wysusz.
  2. Pomidory umyj i jeśli to konieczne to obierz je ze skórki. Możesz zrobić to specjalną obieraczką do pomidorów lub je sparzyć i wtedy zdjąć skórkę nożykiem. Pokrój je w kostkę.
  3. Ser pokrój w małą kostkę.
  4. Cebulę lub szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Połącz składniki w miseczce i wymieszaj.
  6. Jeśli chcesz dodać słonecznik i pestki dyni, to podpraż je najpierw przez 2 minuty na suchej patelni.
  7. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny i musztardę. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
  8. Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Gotowe!
Zobacz, jak łatwo możesz przygotować wyśmienitą sałatkę z roszponką i pomidorami. Kliknij galerę i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zdrowa sałatka z pomidorami i roszponką – jest pyszna i bard...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni