Wyśmienita zapiekanka z bakłażanami. Ten obiad zachwyci całą rodzinę. Wypróbuj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem i mięsem mielonym

Karolina Głogowska
Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanami
Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanami 123rf/julie208/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym to pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy ułożyć warstwy bakłażana, mielonego mięsa, passaty i sera, a następnie zapiec je w żaroodpornym naczyniu. Obiad palce lizać!

W skrócie:

Zapiekanka z warzywami i mięsem to zawsze dobry pomysł na obiad. Dziś mam dla ciebie przepis na coś prostego i pysznego. Parmigiana to znakomita i prosta do zrobienia zapiekanka z bakłażanami. W tradycyjnym przepisie wykorzystuje się tylko warzywa, które przekłada się warstwami passaty oraz sera. Najczęściej jest to parmezan, ale sprawdzi się również mozzarella. Jak to zwykle bywa z popularnymi potrawami, parmigiana występuje w wielu wariantach. Można dodać do niej mięso, żeby była bardziej pożywna. Często dodaje się do niej kurczaka, ale ja proponuję mięso mielone, które doskonale pasuje do bakłażanów. Cały obiad jest przepyszny, sycący i łatwy do wykonania.

Parmigiana – zapiekanka z bakłażanami

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 małe bakłażany,

  • 400 g mięsa mielonego,

  • 500 g passaty pomidorowej,

  • 150 g parmezanu,

  • 1 jajko,

  • cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • oregano,

  • 2 łyżki mąki,

  • sól, pieprz,

  • 2 łyżki oliwy,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem i mięsem mielonym?

  1. Bakłażana pokroiłam na podłużne plastry (nie obierałam).

  2. Plastry bakłażana ułożyłam na papierowym ręczniku i posoliłam. Zostawiłam na pół godziny. Po tym czasie dokładnie opłukałam bakłażany, a potem osuszyłam.

  3. Każdy plaster bakłażana obtoczyłam w mące i roztrzepanym jajku, a następnie smażyłam na patelni, aż się zrumienił. Bakłażany odłożyłam na papierowe ręczniki, żeby wchłonęły tłuszcz.

  4. Posiekałam czosnek, cebulę i podsmażyłam na oleju. Dodałam mięso mielone, które smażyłam ok. 10 minut.

  5. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę bakłażanów. Na to położyłam mięso mielone i warstwę passaty. Posypałam oregano oraz częścią startego parmezanu. Następnie ułożyłam kolejną warstwę bakłażanów, mięsa, passaty i sera.

  6. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 30 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni