Wyjątkowe ciasto słonecznikowiec z kajmakiem i czekoladą - jest idealnie słodkie i wilgotne. Fantastyczny przepis na ciasto z kremem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przepyszne ciasto słonecznikowiec z kremem kajmakowym. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Przepyszne ciasto słonecznikowiec z kremem kajmakowym. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Słonecznikowiec to prawdziwy hit. Ciasto łączy w sobie pyszną czekoladę, kajmak i chrupiący prażony słonecznik. Po prostu palce lizać. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Takim wypiekiem z pewnością zachwycisz swoich gości. Musisz spróbować. Poznaj przepis na ciasto z kremem, czyli wyborny słonecznikowiec.

W skrócie:

Ciasto z kremem – sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na ciasto z kremem? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyśmienite ciasto słonecznikowiec. To wypiek, który łączy w sobie to, co najlepsze, czyli mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto, słodką masę kajmakową i chrupiący, podprażony słonecznik. U mnie w domu zniknęło w mgnieniu oka. Trudno nie poprosić o dokładkę. Ciasto słonecznikowiec możesz podać na imprezę, święta czy spotkanie z rodziną.

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze ciasto z kajmakiem i czekoladą, czyli pyszny słonecznikowiec.

Przepis na ciasto słonecznikowiec z kajmakiem i czekoladą

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:
ciasto:

  • 270 g gorzkiej czekolady,
  • 180 g masła,
  • 6 jajek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,

krem kajmakowy:

  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 500 g,
  • 250 g masła,

prażony słonecznik:

  • 300 g słonecznika,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek mleka,
  • 100 g cukru.

do nasączenia:

  • 200 ml mocnej kawy,
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru.

Jak zrobić ciasto słonecznikowiec?

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół.
  2. Zaparz kawę. Jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki, to posłodź kawę według uznania.
  3. Przygotuj ciasto: Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Wystudź.
  4. Jajka ubij z cukrem i wanilią na jasną i puszystą masę.
  5. Dodaj przestudzoną, rozpuszczoną z masłem czekoladę.
  6. Na koniec zmniejsz obroty miksera i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  7. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach. Wyjmij z blaszki i wystudź.
  9. Przygotuj prażony słonecznik: słonecznik przełóż na patelnię, dodaj masło, cukier i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a większość płynu odparuje. Przełóż słonecznik na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 5 minut, przemieszaj i piecz kolejne 5 minut. Słonecznik ma się ładnie zazłocić, ale nie może być zbyt przypieczony, bo będzie gorzki.
  10. Wystudzony słonecznik przełóż do woreczka na mrożonki i potłucz odrobinę wałkiem, by się delikatnie połamał.
  11. Przygotuj krem: W misce utrzyj miękkie masło z masą kajmakową. Dodaj do kremu niemal cały słonecznik — odłóż ok. 8 łyżek na posypanie wierzchu ciasta.
  12. Czekoladowe ciasto podziel na pół.
  13. Nasącz ciasto kawą.
  14. Wyłóż na ciasto 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
  15. Nasącz kawą drugi blat ciasta i posmaruj resztą kremu.
  16. Wierzch posyp odłożonym słonecznikiem. Słonecznikowiec jest gotowy do podania.
Przepyszne ciasto słonecznikowiec z kremem kajmakowym. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyjątkowe ciasto słonecznikowiec z kajmakiem i czekoladą - j...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni