Wyborne polędwiczki w sosie musztardowym. Obiad jak z restauracji zrobisz w 20 minut. Prosty przepis na polędwiczki wieprzowe

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Polędwiczki w sosie musztardowym to pomysł na elegancki obiad
Polędwiczki w sosie musztardowym to pomysł na elegancki obiad 123rf/potowizard/zdjęcie ilustracyjne
Wyborne polędwiczki wieprzowe w aksamitnym sosie to pyszny obiad do zrobienia w 20 minut. To danie jak z restauracji, przy którym wcale się nie napracujesz. Wyjaśniamy, jak usmażyć polędwiczki, żeby były mięciutkie i pyszne. Prosty sos musztardowy do polędwiczek zrobisz na jednej patelni.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na elegancki, ale bardzo prosty w wykonaniu obiad. To polędwiczki w sosie musztardowym z dodatkiem zielonego pieprzu. Tak przyrządzone polędwiczki wieprzowe w sosie możesz zamówić w wielu restauracjach. Najczęściej podaje się je z ziemniakami puree i prostą sałatką. To przepyszne danie bez problemu możesz także przyrządzić w domu, np. na uroczysty obiad z rodziną. Na pewno wzbudzisz zachwyt. A najlepsze jest to, że przy tej potrawie w ogóle się nie napracujesz. Robi się ją w niecałe 20 minut i wystarczy kilka składników. Sos musztardowy jest cudownie kremowy i robi się go na jednej patelni z polędwiczkami. Dodaję do niego zielony pieprz, który wspaniale podkręca smak dania. Jest on łatwy do kupienia w każdym markecie, a w ostateczności możesz też pominąć ten składnik. Polędwiczki wieprzowe w sosie będą i tak smakowały wspaniale.

Polędwiczki wieprzowe w sosie – przepis na obiad jak z restauracji

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,

  • 150 ml śmietanki 30%,

  • 3 łyżki ostrej musztardy,

  • kilka ziaren zielonego pieprzu,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić polędwiczki w sosie musztardowym?

  1. Polędwicę pokroiłam na plastry grubości ok. 1,5 cm i rozgniotłam palcami. Posoliłam z jednej strony.

  2. Na patelni rozgrzałam olej. Położyłam na nim polędwiczki od posolonej strony. Nie ruszałam ich, tylko pozwoliłam im się przysmażyć przez ok. 2 minuty. Następnie posoliłam je z wierzchu i odwróciłam. Smażyłam kolejne dwie minuty.

  3. W tym czasie wymieszałam w kubeczku śmietankę z musztardą, wlałam łyżkę oleju ze smażenia polędwiczek, wymieszałam i wylałam na patelnię.

  4. Dusiłam całość 10 minut.

  5. Na koniec dodałam szczyptę czarnego pieprzu i ziarenka zielonego pieprzu.

  6. Polędwiczki w sosie podałam z ziemniakami i sałatką.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni