W skrócie
Rolada biszkoptowa to prawdziwy klasyk w świecie deserów. Delikatny biszkopt, zwinięty w rulon z kremowym nadzieniem, często jest pierwszym wyborem na spotkania rodzinne czy wyjątkowe uroczystości. W takim wypieku możesz połączyć tradycję ze szczyptą nowoczesności. Wystarczy postawić na wyjątkową formę i doprawić ją esencją waniliową lub startą tonką. Sprawdź przepis na domowy wypiek.
Rolada z kremem budyniowo-śmietanowym – apetyczny przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj,
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 50 g kakao.
Krem:
- 500 ml mleka UHT Łaciate 3,2%,
- 20 g skrobi ziemniaczanej,
- 30 g mąki tortowej,
- 2 żółtka,
- 120 g cukru,
- 40 g cukru waniliowego,
- 300 g śmietanki UHT Łaciata 36%,
- 100 g czekolady gorzkiej.
Dekoracja:
- 100 g startej lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Jak zrobić roladę z kremem budyniowo-śmietanowym?
Sposób przygotowania:
- Na początku rozgrzałam piekarnik do 180° Celsjusza.
- Metalową blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam z 50 g cukru na sztywną pianę.
- Żółtka ubiłam na kogel-mogel z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
- Następnie dodałam przesiane kakao i wymieszałam silikonową szpatułką.
- Na koniec dodawałam po łyżce ubite białka i łączyłam je z masą kakaową, aż nabierze puszystości.
- Masę na biszkopt wyłożyłam na blaszce z papierem do pieczenia na kształt prostokąta.
- Biszkopt piekłam przez 20 minut, aż będzie wyrośnięty i nabierze złoto-brązowego koloru.
- Po wyjęciu z piekarnika odwróciłam jeszcze ciepły biszkopt na czystą ściereczkę kuchenną, pozbyłam się papieru do pieczenia i przy pomocy ściereczki zwinęłam biszkopt w rulon, nadając kształt roladzie.
- Ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia ze ściereczką zawiniętą do środka.
- W czasie, gdy ciasto stygnie, zabrałam się za zrobienie kremu.
- Do miski wlałam 3/4 szklanki mleka i wymieszałam ze skrobią ziemniaczaną, mąką pszenną oraz żółtkami.
- Pozostałe mleko wlałam do garnka i zagotowałam. Powoli wlałam przygotowaną mieszaninę, cały czas mieszając. Budyń gotowałam przez 3 minuty, aż nabierze gęstej konsystencji.
- Krem budyniowy przełożyłam do miski, odstawiłam do wystudzenia, a następnie włożyłam do lodówki na 20 minut.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i odstawiłam na bok do wystudzenia, mieszając przez minutę.
- Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i powoli połączyłam z wcześniej przygotowanym i schłodzonym budyniem.
- Masę budyniową podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam rozpuszczoną czekoladę.
- Roladę biszkoptową rozwinęłam ze ściereczki, rozsmarowałam jasny krem i znowu zawinęłam w rulon. Tym razem bez użycia ściereczki.
- Wierzch rolady posmarowałam kremem czekoladowym i schłodziłam w lodówce przez 3 godziny.
- Przed podaniem udekorowałam startą i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Opcjonalnie możesz użyć czekoladowe lub cukrowe jajkami.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?